F1: Bahrein - Predviđanja su pala u vodu

Grrrr...

13. ožujka 2006.

F1: Bahrein - Predviđanja su pala u vodu

Nova sezona Formule počela je u dalekom Bahreinu na najbolji mogući način, a ako nakon toga niste pokazali zanimanje za Formulu, onda to nikad ni nećete. Utrka je obilovala uzbudljivim situacijama na koje niste mogli ostati ravnodušni. Brzinom je iznenadio M. Schumacher, a sposobnošću K. Räikkönen, koji se sa zadnje probio na treću poziciju. Mnogi tvrde da smo imali priliku vidjeti i budućeg prvaka – mladog Nicu Rosberga


Mnogo se prije otvaranja sezone nagađalo tko je u kakvoj formi, a nagađanja su se donosila na temelju testiranja ove zime. Stručnjaci su govorili da Renault i Honda imaju najbrže i najpouzdanije bolide, dok McLaren i Ferrari malo kaskaju za njima. Sve se to srušilo već u nedjelju kada su se ugasila crvena svjetla i kada se startna ravnina zadimila od paljevine guma pri kretanju bolida sa svojih pozicija. Ferrari je definitivno iznenadio svojim nastupom jer su mnogi vjerovali da "crveni" neće moći konkurirati Renaultu. No, Michael Schumacher izvukao je iz bolida sve što se izvući moglo i mnogi su ostali zatečeni što je sedmerostruki svjetski prvak vodio dvije trećine utrke.

Istina je da je Ferrari u Bahreinu prije početka sezone puno testirao i nema sumnje da im je to pomoglo, ali sve će izaći na vidjelo u sljedećoj utrci, već ovog vikenda kada se vozi Velika nagrada Malezije, i to na stazi po kojoj nije dopušteno testirati pa ćemo vidjeti ima li Ferrari uistinu odličan bolid ili ovaj nastup duguju iskustvu na ovoj stazi koju Schumi može proći i zatvorenih očiju.

Renault je brz, to se vidjelo, i šteta što je Finac Kimi Räikkönen startao sa zadnje pozicije, jer nismo bili u stanju izravno usporediti brzinu Renaulta i McLarena. Fernando Alonso je odvezao briljantnu utrku, stilom pravog svjetskog prvaka te je dao na znanje da se ne boji Mihajla, već je drsko prilikom drugog izlaska iz boksa izletio ispred njega ostavljajući mu nimalo prostora da ga prođe. El hombre tiene que tener cojones para eso, rekli bi u Španjolskoj. Izdržao je pritisak Schumachera u zadnjoj trećini utrke ne radeći nikakve greške, no da je za to sposoban vidjeli smo još prošle godine u Imoli kad ga Schumi nikako nije mogao proći i u vidno bržem bolidu.

Ipak, junak utrke nije ni Schumacher stariji, ni Alonso nego Räikkönen. Ono što je Kimi napravio malo tko može. Finac je BRZ! S posljednje pozicije dospio je do podija. Schumacher i Alonso nisu mogli vjerovati kad su vidjeli da im se na podiju pridružuje Räikkönen znajući da je startao kao posljednji i da je trebao proći Jensona Buttona u vrlo dobroj Hondi, ali ne samo Buttona već i preostalih 18 vozača. Progutali su knedlu i duboko se zamislili pitajući se što bi bilo da je Johnnie Walker, pardon, Räikkönen krenuo s neke bolje pozicije na startu.

Iznenađenje utrke svakako je mladi Nijemac, Nico Rosberg koji je u Williamsu vozio odlično u svom prvom nastupu u Formuli 1 i mnogi se slažu da je sin Kekea Rosberga budući svjetski prvak. Williams napokon ima brzinu nakon par relativno loših sezona. Sada kada su se riješili BMW-a motore im konstruira Cosworth, privatna tvrtka koja je napravila trenutno najjači motor u F1, i to za vrlo male novce. S takvim sitnišem od budžetom napravili su strašan motor, a velike njuške koje ulažu glomazne novce u razvoj V8 motora, kao što su Honda, Mercedes, BMW, Renault, Toyota i Ferrari mogu se samo zacrvenjeti, pognuti glavu, gledati u pod i nogom crtati krugove kao malo dijete dok ga majka kudi.

Toyota je posebna priča. Zamislite da nakon svih ulaganja ruskog tajkuna Romana Abramoviča londonski klub Chelsea na tablici engleske Premier lige bude tek 15. To se događa Toyoti nakon što su, upućeni tvrde, uložili preko 600 milijuna dolara u razvoj bolida, a njihovi vozači Ralf Schumacher i Jarno Trulli utrku završavaju na 14., odnosno 16. mjestu. Poražavajuće. Bolid nema brzinu, a Japanci krive Bridgestone gume koje nikako nisu mogle dosegnuti dovoljnu temperaturu zagrijavanja. Kada pogledamo uložene novce i rezultat koji su dobili, čini se da su mogli jednostavno poslati ljude iz Japana na Maslenički most i pri najvećoj buri otvoriti kofere pune novca i pustiti da ih vjetar odnese.