Što je zanimljivoga kod formulaša?

Grrrr...

4. rujna 2003.

Što je zanimljivoga kod formulaša?

Kad nema utrka onda se raspravlja tko će osvojiti prvenstvo ove godine. Svatko ima svog favorita i isključivo se priča o Schumacheru i Montoyi. Kimija Raikkonena nitko ne spominje jer nitko ne vjeruje da bi on mogao bilo što postići sa starim bolidom. Glavna tema su Montoya i stariji Schumacher. Pa kako stvari stoje?

Prednja guma na bolidu Formule 1 ima točno propisanu širinu, a to znači da ne smije prelaziti 270 mm. Na novim gumama ta se širina mjeri prije utrke i stavljanja na bolid. Novo pravilo koje je FIA odlučila provesti je provjeravanje te širine nakon utrke. Naime sumnja se da su Michelinke šire nakon što se na njima odvozi utrka. U Michelinu kažu da je to moguće jer guma se mora izobličiti prilikom prelaska preko rubnika i neravnina i pri tolikim brzinama. Francuski dobavljač se, naravno, ne slaže s novim pravilom i čak prijete da se pet momčadi koje su na francuskim gumama neće pojaviti u Monzi. Iz Bridgestonea komentiraju kako im šira guma donosi bolji grip, snažnije kočenje, veće brzine u zavojima i manje zanošenja. Japanci se slažu s ovom odlukom. Ovo sve skupa ne ide na ruku Montoye i Kimija.   


Schumacher je uvjeren da će osvojiti prvenstvo. On uživa u ovakvoj napetoj borbi i vjeruje u svoju momčad. Schumacher dosad nije govorio protiv guma, ali zato je to činio tehnički direktor, glavni strateg Ferrarija, Ross Brawn. On je otkrio što ne valja sa Ferrarijem. Prema njemu tri su elementa koja odlučuju svjetskog prvaka: 'Vozač, bolid i gume'. Nastavlja: 'Još uvijek imamo najboljeg vozača, a novi bolid je bolji od prošlogodišnjeg'. Svima je jasno koga krivi Brawn. U Bridgestoneu kažu kako u Ferrariju ne daju mjesta za napredak: 'Ponudili smo im nekoliko prijedloga, ali momčad je to odbila'. Japanci misle kako ih u Ferrariju koče.
Lauda misli da će Montoya osvojiti prvenstvo jer ima najbolji bolid i bolje gume. Gary Anderson misli drukčije. On smatra da Montoya nikad nije bio u utrci za prvaka i nema iskustva. Michael je već bio u borbi sa Hillom, Villeneuvom, Hakkinenom i zna kako to izgleda.

 

Razvoj prvenstva o mnogočemu ovisi. Poznato je da su francuske gume bolje po toplom vremenu. A što ako na sljedećim utrkama bude kiša? Upravo na to računa Barrichello koji kaže da još ne smijemo otpisati Ferrari. Svima je već jasno da ako Ferrari i Schumi izgube utrku za naslov da će to biti zbog guma. Formula 1 je sport koji se mjeri u tisućinkama što znači da i najmanja greška znači nekonkurentnost.

 

Da se malo odmaknemo od pustih kalkulacija i damo prostora velikom pobjedniku Fernandu Alonsu. Španjolac se proslavio sa spektakularnom pobjedom. Smatra se da će u budućnosti biti svjetski prvak. Ipak jedna pobjeda ne znači ništa. Slično se dogodilo sa Jeanom Alesijem koji je svoju prvu i jedinu pobjedu osvojio na stazi Gilles Villeneuve u Kanadi. Njega su također smatrali budućim svjetskim prvakom ali zna se da nakon tog Alesi nije postigao ništa vrijedno spomena. Renaultov šef Flavio Briatore upozorava da se Alonso mora spustiti na zemlju i da se ne smije dopustiti euforiju. Alonso i Trulli će u listopadu voziti svoje bolide po Moskvi i to će biti prvi put da se bolid F1 pojavio u Rusiji.


Što se tiče vozača za sljedeću sezonu poznato je da Ferrari ima istu postavu. McLaren je objavio da i kod njih sve ostaje kao i dosad. U Williamsu se također ništa ne mijenja kao ni u Toyoti i Renaultu. Još se sve ne zna kod BAR-a. Button ostaje, a Villeneuve još pregovara. Sauber zasad ima Fisichellu, drugi vozač još nije poznat, a predviđa se da će to biti Felipe Massa na posudbi iz Ferrarija. Jaguar zadržava Webbera, a Wilson se treba izboriti za mjesto do kraja godine. U Minardiju i Jordanu sve ovisi o sponzorima tako da još ništa nije sigurno.