F1: SAD - Za debakl je kriv Michelin

Grrrr... & Ivor-Car

21. lipnja 2005.

F1: SAD - Za debakl je kriv Michelin

Stvar je jednostavna - u davnoj želji da gledam Formulu sa samo šest bolida pomogao mi je gumarski gigant Michelin, koji je, kada se vrhovna FIA nije željela 'igrati' po njihovom, 'svoje' momčadi pozvao na bojkot, te su utrku u SAD-u odvozili samo bolidi na Bridgestone gumama. To su, očigledno, 'dobro' upućeni Ameri nagradili bacanjem koječega na stazu u čemu ih je 'podržao' i komentator HRT-a također bacajući 'drvlje i kamenje'

Naravno, dragi Lupeži, šalim se. Vjerojatno ste već čuli da se nešto neobično događalo s Formulom 1 u nedjelju na Velikoj nagradi Sjedinjenih Američkih Država. Stvar je jednostavna i ovakva: Michelin je kriv za sve što se dogodilo. Naime, u petak je Toyotin vozač Ralf Schumacher imao nesreću u zavoju kojim se prolazi preko 300 km/h zbog problema na gumi koja je jednostavno crkla. Iz Michelina nisu mogli ustanoviti zašto je guma otkazala i nisu mogli garantirati sigurnost ostalim momčadima koje voze na njihovim gumama. Od FIA-e, koja je Bog i batina F1, tražili su da dovezu nove gume iz rodne im Francuske što su ovi odbili jer bi to bilo kršenje strogih pravila. Pošteno. Onda su Francuzi tražili da se u tom brzom zavoju postavi šikana koja će usporiti bolide. Čak je i devet od deset momčadi pristalo na to, ali FIA je odbila i to. Ovi su onda popizdili i rekli momčadima sa svojim gumama da bojkotiraju utrku, što su i napravili. David Coulthard je htio voziti, ali nije, jer dogovor je dogovor.

No, meni se ostvarila davna želja da gledam F1 sa samo šest bolida na startu. Ipak ne pretjerano zanimljiva utrka, složit će se svi koji su je gledali. Da li će ovakvo što ostaviti dublje posljedice tek se treba vidjeti. Ostale momčadi koje su vozile, ne može se i ne smije kriviti, jer su one odrađivale posao. Ne može se kriviti niti FIA-u jer nije prekršila nikakva pravila. Zašto bi se, na kraju krajeva ugađalo jednoj gumarskoj kompaniji? Nije pošteno prema ovoj drugoj, Bridgestoneu, koja opskrbljuje, i to očigledno vrlo dobro, Ferrarije, Jordane i Minardije. Sve to Ameri ne znaju, pa su se iznervirali i, kao zadnji imbecili, bacali boce na stazu, što je, dakako, učili su sigurno u školi, vrlo opasno. Ali to su Ameri, baš kao što je i Ivica Blažičko, jednostavno Ivek, koji je u prijenosu utrke počeo govoriti o kojekakvim privatnim tužbama, sramoti i cirkusu, sve u svemu o stvarima zbog kojih bi se na svakoj normalnoj televizijskoj kući, a pogotovo na državnoj za koju se plaća sasvim visoka pretplata, trebalo dobiti, ukoliko ne otkaz, onda barem suspenziju. Usput kad smo već kod tužbi, predlažem čelnicima FIA-e, natjecateljima i gledateljima HRT-a, da od te kuće na Prisavlju zatraže snimku prijenosa utrke, pa da potom konzultiraju svoje odvjetnike i upute pokoju tužbu laiku (da ne kažemo neznalici ili neupućenom) Iveku. Pravne osnove će se sigurno naći. S druge strane urednicima HRT-a svesrdno preporučujem da u bliskoj budućnosti Iveku pronađu zamjenu.

Neki tvrde da je ovo loša reklama za F1. Ja ne vidim kako. Jer dragi moji, po internet forumima u temama i podforumima o Formuli 1, nije bilo nikad više posjetitelja. Ljudi su prebacivali na utrku da vide što se to događa. Neki poznanici koje nikad nisam čuo da su spomenuli F1 pitali su me sa znatiželjom što se to dogodilo. Odlična reklama! Priznajte da jest. Zato svi gledajte sljedeću utrku u Francuskoj gdje će možda neka momčad reći kako je u njihovu elektroniku ušao virus zbog čega ne mogu voziti. Pa će onda predložiti da svi odvoze utrku na PlayStationu. Vidjeti ćemo tko će biti bolji. Sudeći po količini vremena provedenog s joystickom u ruci među prvima bi bili Juan Pablo Montoya i Jacques Villeneuve.