EPH-a preuzima FPZ?

Navar Glibotić

6. veljače 2004.

EPH-a preuzima FPZ?

Naš najveći medijski koncern smišljeno ili nesmišljeno preuzima jedini pravi novinarski fakultet u Hrvatskoj (onaj političkih znanosti u Lepušićevoj ulici, neki kućni broj)? Laž, pretjerivanja ili bolna istina? Tko to zna, mi samo možemo iznijeti neke činjenice, a na drugima je da presude i odluče. Ali ionako je sve to svejedno, što će biti, bit će
Elem, belem, na FPZ-u predaje Inoslav Bešker, novinar godine po izboru, nazovi, Novinarskog društva. I on ima jednu hvalevrijednu navadu, a to je da šalje studente na praksu u stvarne novine, a ne nekakve studentske peripetije.

I to bi stvarno bilo cool da u tome nije striktno striktan i striktno šalje ljude u "Jutarnji list", čiji je on inače djelatnik. Pomalo imamo sukob interesa, zar ne? Ali, kako bi Lokas kazao, to nije sve. Profesor, na čijim od faksa plaćenim svakotjednim avionskim kartama iz Rima studenti jeze, znao je ispljuvati druge dnevne novine. Tako jednom novinskom djelatniku (podaci poznati uredništvu) nije priznao višegodišnji rad u dnevnim novinama kao praksu, jer se ne radi o "Jutarnjem listu".

EPH-ov udar provode i drugi profesori, ali ne baš tako striktno, jer samo znaju savjetovati studente da odu u "Jutarnji". A najnoviji pokazatelj preuzimanja Fakulteta političkih znanosti od najvećeg medijskog koncerna je HRTL.

Kakav sad Božji HRTL, pitate se Vi? Pa, najnoviji državni tv-koncesionar svoju audiciju i razgovore s potencijalnim zaposlenicima obavlja u sklopu tv-studija na FPZ-u. A općepoznato je da je HRTL još jedan WAZ-ov (to su one Švabe, suvlasnici EPH, a vlasnici primjerice RTL-a) igrač na medijskom igralištu. Puno koincidencija, ili smišljen projekt preuzimanja, nije na meni da presuđujem.