Prozni "top 12" Jutarnjeg lista

Božidar Alajbegović

17. siječnja 2004.

Prozni "top 12" Jutarnjeg lista

Zađosmo u drugu polovicu siječnja, a to je vrijeme kada se okuplja žiri Jutarnjeg lista kako bi odlučio kojemu će hrvatskom prozaiku EPH podebljati bankovni saldo za 50 tisućica kuna. Najbolja prozna dvanaestica je odabrana, a ukoliko želite saznati o kojim se autorima i pripadajućim im naslovima radi, prisiljeni ste miša dovući ovdje i kliknuti na
Da ne duljimo, žiri Jutarnjeg lista (Krešimir Bagić, Ivica Buljan, Gordana Crnković, Jagna Pogačnik, Velimir Visković, Zdravko Zima i Andrea Zlatar) odlučio je da su najbolja prozna djela objavljena u 2003. godini u Hrvatskoj, slijedeća:

- Slađana Bukovac: Putnici  (Meandar)
- Daša Drndić: Leica format  (Meandar)
- Jelena Čarija: Klonirana  (SC Zahgreb)
- Ivica Đikić: Cirkus Columbia  (Feral Tribune)
- Zoran Ferić: Smrt djevojčice sa žigicama  (Naklada MD)
- Rade Jarak: Sol  (Fraktura)
- Miljenko Jergović: Dvori od oraha  (Durieux)
- Marinko Koščec: Wonderland  (VBZ)
- Tarik Kulenović: Jeleni na kiši  (Celeber)
- Josip Mlakić: Živi i mrtvi  (VBZ)
- Edo Popović: Izlaz Zagreb jug  (Meandar)
- Milorad Stojević: Tatarski zajutrak  (Altagama)

Kao što to i ova lista pokazuje, prošlu je godinu obilježio "boom" romanesknih naslova, a godina je bila i vrlo produktivna, pa je žiri morao odabrati između gotovo šezdeset domaćih proznih izdanja (o proznoj 2003. godini u Rvata više možete saznati na linku Književna 2003. u retrovizoru.

Prema propozicijama, početkom veljače biti će proglašeno 5 naslova koji ulaze u finale, a sredinom istog mjeseca saznat ćemo i laureata, koji će biti nagrađen iznosom od 50 tisuća kuna i likovnim djelom Danijela Kovača.

Samo da vam obnovim memoriju: dosadašnji pobjednici bili su Zoran Ferić (zbirka priča Anđeo u ofsajdu), Miroslav Kirin (roman Album) i Davor Slamnig (roman Topli zrak). Naravno, i o daljnjem tijeku ovog izbora najbolje proze 2003., na ovom istom mjestu biti ćete promptno obavještavani ...