Dvanaestorica Hrvata optužena za ubojstva po Bugarskoj

Ivor Car

5. rujna 2004.

Dvanaestorica Hrvata optužena za ubojstva po Bugarskoj

Čini se kako je hrvatskom kriminalnom miljeu domaće tržište premaleno, te je stoga posegnuo i za većim kolačem kojeg je pronašao u bugarskoj Sofiji. Naime, tamošnji MUP tereti 12 hrvatskih državljana za niz mafijaških likvidacija počinjenih tijekom ove godine. Njihova imena i njihove fotografije objavljene su na web stranicama bugarskog MUP-a

Kako prenosi Večernji list pozivajući se na internetske stranice bugarskog Ministarstva unutarnjih poslova, bugarska je policija optužila 12 hrvatskih državljana za niz ubojstava počinjenih ove godine u Sofiji. Na spomenutoj web stranici objavljena su imena, kao i fotografije 12 osumnjičenih Hrvata, za koje se navodi da imaju između 20 i 27 godina, što je, sudeći prema ovim fotografijama, malo vjerojatno. Iz bugarskog MUP-a tvrde kako je riječ o naoružanim i opasnim kriminalcima, a na objavu imena i fotografija osumnjičenih "natjerao" ih je posljednji slučaj u nizu ubojstva u Sofiji, kada su dvojica maskiranih napadača ubila vlasnika jedne bugarske kladionice, a prilikom čega je poginuo i, na licu mjesta, slučajno zatečeni policajac, dok su tri osobe ranjene.

Uz fotografije su objavljena slijedeća imena: Vujanovic Branko, Ivezic Emil, Matanich Luca, Matanic Robert (Robi ili Slobo), Imamovic Fehko, Jalzabetic Blazenko, Turkovic Goran, Mafalani Amir, Moze Ivan, Milinovic Danijel, Vinko Kokich, Sagolj Zdravko.

Bugarski mediji prenose izjavu policijskog glasnogovornika u kojoj stoji kako se barem petorica osumnjičenih još uvijek nalaze u Sofiji, te kako su u Bugarsku ulazili s "urednim papirima", a datumi njihovog boravka u toj zemlji poklapaju se s datumima mafijaških likvidacija. Navodi se i kako neke od njih traži hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova, a u Sofiju nisu dolazili radi trgovine drogom, već kako bi ubijali. Jedan od stradalih u mafijaškim obračunima bio je i Robert Škarica, koji je ubijen u Sofiji u lipnju prošle godine.

Krupnije fotografije možete vidjeti na ovom linku. Ukoliko ste prepoznali neko od lica sa fotografija, bugarska policija umoljava vas da prošetate do prve policijske postaje i dežurnom stričeku u plavom kažete sve što o osumnjičenom znate. Naravno, oni vam jamče anonimnost. Jeste, kako da ne.