Velika racija

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Velika racija

Protekli vikend u Bugarskoj bio je iznimno buran, pogotovo u glavnom bugarskom gradu, Sofiji. U akciji nezapamćenih razmjera izvršene su racije u gotovo 800 birceva, barova, noćnih klubova i sličnih mjesta povezanih s kriminalom. Uhićene su i dvije velike face, a sve s ciljem brisanja Bugarske sa zemljopisne karte tranzita droge.
Proteklog vikenda bugarska policija je imala neobično mnogo posla. Riječ je o operaciji usmjerenoj protiv krijumčarenja droga, najvećoj sličnoj operaciji još od kada je komunizam u Bugarskoj doživio svoj kolaps. Akcija je započela u subotu navečer i njeni dosadašnji rezultati su poprilično impresivni. Tamošnje ministarstvo unutarnjih poslova jučer je objavilo kako su u akciji obavljene racije u gotovo 800 kafića, noćnih klubova, barova i drugih mjesta povezanih s rasparčavanjem droga i krijumčarenjem oružja. Ispitano je 1058 osoba povezanih s kriminalnim radnjama, a 156 ih je završilo noć u pritvoru. Uhićene su i dvije velike njuške, Zlati Zlatev i Erđan Rašid. Prvi je trebao ležati 12 i pol godina zatvora zbog ubojstva još iz 1999. godine, ali je zbog uloženog priziva na presudu bio na slobodi sve do ovog vikenda. Drugi "boss", poznat i kao Rocco odavno je znan policiji po kriminalnim radnjama široke lepeze, od ubojstava, preko krađa do krijumčarenja oružja. Za akciju su mobilizirane tisuće policajaca, a resorni ministar prekinuo je godišnje odmore svih policijskih duđžnosnika u zemlji.
Do operacije je došlo usljed sve većeg porasta nasilja u bugarskoj prijestolnici, Sofiji, a čiji vrhunac se dogodio prošlog tjedna kada su se u gradu dogodile dvije pucnjave povezane s narkomafijom u kojima je ranjeno sedam osoba, od kojih dvoje slučajnih prolaznika. Već dugi niz godina poznato je kako je ova država tranzitni put droge do tržišta zapadne Europe, i to uglavnom one droge koja na svoj put kreće iz Afganistana. Upravo rješenje ovog problema za Bugarsku je jedna od najvažnijih zadaća koju bugarska vlast mora ispuniti, jer to je i jedan od uvjeta čijim ispunjenjem se ova balkanska država može primaknuti Europskoj zajednici. Bugari se nadaju kako bi već 2006. godine mogli biti primljeni u EU.