Al' je lepo u komšijskoj bašti!

Ivan Kegelj

13. ožujka 2003.

Al' je lepo u komšijskoj bašti!

U susjednoj nam i omiljenoj republici, poznatijoj kao skraćenica SIC(!)G koja vapi biti pročitana punim imenom i prezimenom - Srbija i Crna Gora, kao što znate, uvedeno je izvanredno stanje. Daklem, susjedi su u drugom stanju, a tim povodom Skupština Srbije jučer je održala "sednicu" na kojoj je pročitana naredba o "posebnim merama" koje nitko normalan ne bi htio iskusiti na vlastitoj koži. O čemu se tu radi doznajte telefonom od prijatelja iz Beograda ili kliknite na
Papir s "posebnim merama", stavljenim cnom tintom na "beo" list kaže:
Za vrijeme izvanrednog stanja, ograničavaju se određene slobode i prava čovjeka i građanina utvrđene Ustavom Srbije, te utvrđuju posebne nadležnosti državnih organa za vrijeme izvanrednog stanja.
Posebne mjere omogućuju najdražim barbama u plavom da svakog (ne)poštenog građanina susjedne nam & omiljene (sorry Pero - kopiram te) mogu strpati u buksu, bez prava na branitelja, i tamo ga zadržati trideset dana. Jakako, riječ je o preventivnoj mjeri propisanoj zbog stričeka koji ugrožavaju sigurnost drugih građana ili sigurnost omiljene i prijateljske nam Republike.
Na ovo "rešenje" Srbijanci se mogu požaliti  ministru unutarnjih
poslova, a Zakon o kaznenom postupku je privremeno "obešen o klin". Nadalje, barba znan kao ministar unutarnjih poslova može privremeno ograničiti ili zabraniti kretanje osoba na javnim mjestima ili određenim područjima, kao i narediti pojedincima boravak u mjestu prebivališta ili boravišta s obvezom javljanja organima MUP-a. Isti barba može narediti i zatvaranje svih prilaza određenom prostoru ili "obektu", kao i onemogućavanje napuštanja tog prostora ili "obekta" bez odobrenja. Ne važe ni tatina ni mamina odobrenja, nego se u obzir uzima odobrenje za odobrenja nadležnog barbe oliti stričeka, kako je kome volja.
Mjere podrazumjevaju da direktor Sigurnosno-informativne agencije (BIA - čitaj srpski KGB) može prema određenim fizičkim ili pravnim osobama poduzeti određene mjere kojima se odstupa od načela nepovredivosti tajne pisama i drugih sredstava komunikacije i bez odluke nadležnog suda.
Daklem, svatko ti u Srbiji može otvoriti pismo i ukrasti antrax ili pedeset ojra što ti šalje baka od njemačke pemzije.
Također, ovlaštena službena osoba može ući u tuđi stan i druge prostorije; sve bez odluke nadležnog suda, što je, kažu, neophodno radi otkrivanja i hvatanja "učinitelja kaznenih dela s elementom organizovanog kriminala, nalaženja tragova tih kaznenih dela i predmeta važnih za kazneni proces". Usput, jer od viška glava ne boli, dragom Srbinu & Montenegrejcu  suspendirano je pravo na štrajk, sazivanje i održavanje zborova i drugih javnih okupljanja građana koja podliježu prethodnoj prijavi "Ministarstvu unutrašnjih poslova". Da vragu ne bi bilo malo, zabranjeno je političko, sindikalno i drugo djelovanje, čiji cilj je ometanje i spriječavanje primjene mjera za vrijeme izvanrednog stanja. A sad poslastica vezana za struku.
Zabranjuje se i "javno obaveštavanje", distribucija štampe i drugih obaveštenja o razlozima za proglašavanje izvanrednog stanja, osim prenošenja službenih saopštenja nadležnih (ne spolnih) organa. Ma ljepota jedna.
Svaki pametan čovek bi tako nešto poželeo u svojoj bašti.