Dub strana mjeseca oduševila Aquarius

NikVuk

13. ožujka 2006.

Dub strana mjeseca oduševila Aquarius

Laganim zagrijavanjem obožavatelja Pink Floyda na dub svoj su zagrebački nastup započeli Easy Star All Stars koji su u Aquariusu promovirali svoj posljednji album Dub Side Of The Moon, dub verziju klasika Floyda - Dark Side Of The Moon. Iz vesele i nimalo pretenciozne ekipe svakako valja izdvojiti vokalisticu, punašnu seksipilnu crnkinju fenomenalna glasa. U dvije riječi i s dva bisa: bomba provod

Te lijene nedjelje zaputili smo se na jarunsku obalu kako bi poslušali Easy Star All Stars i njihovo viđenje "Tamne strane mjeseca". Prostor Aquariusa pokazao se idealnim mjestom za ovakav događaj, ugodno popunjen, taman toliko da te obuzme energija mase, a da ne dobiješ lakat u glavu, da možeš disati, lagano se gibati, a bez da raniš susjeda. Gosti iz New Yorka koncert su započeli autorskim stvarima što bi se moglo protumačiti kao ugrijavanje obožavatelja Floyda na dub. Nakon te kratke uvertire (interludija) krenuli su svirati pjesme s albuma Dub Side Of The Moon. I zaista su se čvrsto držali Floydovog predloška, samo što su ga preveli, obukli ga u drugo, dubovsko ruho.

Zvuk je bio besprijekoran, što treba zahvaliti toncu kojeg su dovukli sa sobom, a svirka čvrsta, sigurna, s toplim, mekanim basom koji je milovao uši. Ekipa u sastavu bubnjar, basist, gitarist, klavijaturist/semplerist, flautistica/saxofonistica složili su odličnu atmosferu opuštenim, nepretencioznim nastupom. Uz njih svakako treba istaknuti vokalisticu, punašnu seksipilnu crnkinju fenomenalna glasa te crveno-žuto-zelenu karikaturu od MC-ja sa zlatnim zubom i debelim polukilaškim lancem. Basist i gitarist izgledali su kao pravi old-school think-positive rastafarijanci, a trombonist koji je otpjevao "Lunetic is in my head" dočarao je te stihove i svojom pojavom.

Cilj Easy Star All Stars banda - zadovoljiti kako dubaše tako i floydovce u potpunosti je ostvaren. Njihov zvuk ponio nas je u visine. Da publika nije bila spremna olako pustit bend, dokazuju ovacije i pozivi na bis koji su, barem se tako činilo, ugodno iznenadili izvođače. Nakon dvosatnog koncerta s dva odsvirana bisa (na prvom su malo džemali, a na drugom odsvirali stvar s projekta Radio Dread, dub verzije Radioheadovog OK Computera) uslijedio je odličan trosatni after reggae party by Bass Culture & Jahstice Sound. Ostali smo bez misli, tijela nismo osjećali. Samo ritam. I puno ljubavi u zraku. Bomba provod!