DOBA KRIZE: Krenula borba za Novi list

Slon

5. siječnja 2007.

DOBA KRIZE: Krenula borba za Novi list

Ono što se već mjesecima očekivalo napokon se i zbilo. Upravu Novog lista, jednog od rijetkih neovisnih listova, danas je smijenio Nadzorni odbor. Što će se dogoditi s tom novinom i njenim "osobljem" samo nebo zna. Iako se Upravi, usprkos činjenici da je protekla godina najuspješnija u povijesti, zamjerala suradnja s "Metroom", čini se da je osnovni problem u tome što ta Uprava nipošto nije željela "strateškog partnera"

Svaki pametni posjetitelj Lupige (a vjerovali ili ne takvih zaista ima) iz sljedeća će dva teksta jasno spoznati u čemu je ustvari kvaka. Pri čitanju svakako imajte na umu da je drugi tekst napisan i objavljen još prije dva tjedna, što jasno govori koliko su neki događaji unaprijed predvidljivi.


Nadzorni odbor "Novog lista" d.d. na današnjoj je sjednici smijenio direktora Zorana Borčića te imenovao Franju Butorca.  Zoran Borčić je na mjestu direktora bio godinu i pol dana, a tu je dužnost preuzeo od sadašnjeg predsjednika Nadzornog odbora Zdenka Mancea.

Novi direktor Butorac je u "Novome listu" počeo surađivati kao novinar prije 34 godine, a od 1995. je direktor izdavačke kuće "Adamić", koja je u vlasništvu "Novoga lista".

Prema ocjeni Nadzornog odbora, Borčić je smijenjen zbog nedostatna restrukturiranja tvrtke, sklapanja štetna ugovora s besplatnim novinama "Metro" o tiskanju i davanju informacija, prekoračenja ovlasti, odnosno neovlaštena istupanja u ime Uprave te upletanja u vlasničke ovlasti.

Tvrtka "Riječki list" d.o.o., koju je osnovala 1999. skupina malih dioničara, i kojoj je direktor Zdenko Mance, vlasnik je 51 posto dionica "Novog lista". Ostali mali dioničari imaju 19, a američki investicijski fond Media Development Load Fond (MDLF) oko 30 posto.

Novi direktor "Novog lista" Franjo Butorac za novinstvo je kazao da otkazi i smjene u kući nisu prvo pitanje te naglasio da će nastaviti raditi svi koji to budu željeli. Zoran Borčić je ustvrdio da je taj događaj kraj višemjesečna stanja u kojem je "predsjednik NO-a učinio sve da diskvalificira i smijeni predsjednika Uprave".

"Novi list" d.d. ostvario je 2006. oko 160 milijuna kuna prihoda te više od 10 milijuna kuna dobiti. Naklada 'Novog lista' je oko 50.000 primjeraka na dan, a ta kuća surađuje u poslovnoj grupi s Glasom Istre, Glasom Slavonije i Zadarskim listom.

Hina/Jutarnji list


Aktualni direktor Novog lista Zoran Borčić smjenjuje se s te dužnosti, a na njegovo će mjesto najizvjesnije biti imenovan Franjo Butorac, dosadašnji direktor izdavačke kuće Adamić i nekadašnja desna ruka Slavka Linića, poznat i kao kreator Linićeva imidža u javnosti kada je postao gradonačelnikom Rijeke. Butorac je jedini kandidat za direktora. Rezultat je to višemjesečnih tenzija pa i sukoba dioničarskih frakcija. Epilog je jučerašnja odluka većine dioničara na skupštini Riječkog lista, većinskog vlasnika Novog lista, koji su podržali prijedlog o smjeni Borčića.

Informacije o rezultatima i odlukama skupštine Riječkog lista potvrdio je Poslovnom dnevniku predsjednik NO-a Novog lista Zdenko Mance, inače najveći pojedinačni dioničar u Riječkom listu. Rekao je da je prošlog tjedna NO donio odluku o razrješenju Borčića, prijedlog je jučer dobio potporu većine dioničara, a danas će NO opet razmotriti prijedlog o smjeni Borčića. Prema našim informacijama, tri će člana NO-a podržati danas Borčićevu smjenu. Osim Mancea, u NO-u Novog lista još su četiri člana - Ivo Kirigin, zamjenik predsjednika, Lucija Baretić, predstavnica radnika, Josip Burić i Jaroslav Gora, predstavnik američkog fonda MDL koji posjeduje 30 posto dionica Novog lista. "Neprovođenje programa restrukturiranja, što je bila osnovna zadaća kada je prije godinu i pol dana imenovan za direktora, prihvaćanje ugovora s Metroom koji je štetan za našu kuću, ali i narušeni odnosi u kući, glavni su razlozi nezadovljstva", objašnjava Mance razloge smjene. Na pitanje u kojem je dijelu ugovor s Metroom naštetio Novom listu, Mance odgovara da je šteta učinjena u dijelu koji naziva "proizvodnjom informacija". "Novom listu šteti što dajemo naše informacije na korištenje. Ostali dijelovi ugovora nisu štetni, dapače", zaključuje Mance. Upućeni u poslovanje ove kuće navode da iza svega stoje dvije grupacije s različitim vizijama restrukturiranja tvrtke. Spekulacije da su za Novi list zainteresirana dva medijska takmaca, Styria i EPH, koji onda podržavaju svoje grupe unutar NL-a, Mance ne želi komentirati. "Nije tajna da posljednjih godinu i pol dana razmatramo varijantu ulaska novog strateškog partnera u NL, ali o prodaji većinskog paketa nije bilo ni govora", kaže Mance.

"Ako se MDLF povuče iz vlasničke strukture, tada bi se novom strateškom partneru nudio njihov udio u vlasništvu. Ako odluči ostati, bit će problem riješiti ulazak novog strateškog partnera. Ali to je pitanje nas i MDLF-a", zaključuje Mance. U novinarskim krugovima već se nekoliko mjeseci provlači varijanta da će direktorsku smjenu pratiti i smjena glavnog urednika Gorana Kukića. Mance se u ovom trenutku oko daljnjih kadrovskih promjena nije htio očitovati. U slučaju prevlasti Manceove struje u NL, koja je očito nadjačala suprotnu, kao kandidati za mjesto glavnog urednika spominju se dosadašnji urednik nedjeljnog NL-a Goran Drenjak, ali i sadašnja šefica dopisništva Jutarnjeg lista Nevenka Horvat, koja je u JL prešla prije godinu dana, a prijašnjih dvadeset godina novinarskog staža provela je u Novom listu.

Poslovni dnevnik