Ministrica Kolinda Grabar Kitarović na sudu zbog klevete

Ivan Kegelj

21. prosinca 2006.

Ministrica Kolinda Grabar Kitarović na sudu zbog klevete

Onaj prošli uvod nije valjao, ali ovaj će biti bolji. Mladi diplomat Marko Gašpar tužio je ministricu Kolindu Grabar Kitarović zbog klevete. U televizijskoj emisiji 'Kontraplan' Kolinda je rekla da diplomat nije magistrirao, ali već sutradan u novinama je osvanula njegova magistarska diploma i fotografija s promocije. U svom istupu ministrica je istaknula još nekoliko tvrdnji, koje će se dokumentima obarati na sudu. Želimo mu puno uspjeha protiv "sustava i hrvatskog zavjeta šutnje"

Mladi diplomat Marko Gašpar pred Općinskim sudom u Zagrebu podnijet će privatnu tužbu zbog klevete protiv ministrice Kolinde Grabar Kitarović, potvrdio je jučer njegov odvjetnik Darko Domjan. Pri tom je najavio podnošenje još nekoliko tužbi protiv Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, odnosno Generalnog konzula Hrvatske u Los Angelesu Ante Barbira, zbog mobbinga i drugih nezakonitosti u postupku povlačenja Sandre i Marka Gašpara s njihovih radnih mjesta u generalnom konzulatu u Los Angelesu.

- Nije mi jasno zašto ministrica Kolinda Grabar provjerava mene i moju obitelj, a ne provjerava narkomane. U emisiji Kontraplan Grabar Kitarović iznijela je nekoliko potpunih laži, ali u Hrvatskoj postoje institucije koje će riješiti tu stvar. Neću se spuštati na razinu nedostojnu jednog diplomata, a kamoli ministrice vanjskih poslova, nego ću podnijeti privatnu tužbu zbog povrede ugleda i časti, o čemu sam jučer pismeno izvijestio i samu Kolindu Grabar Kitarović, ustvrdio je jučer diplomat Gašpar, dodajući da je ministričino zadiranje u privatnost njegove obitelji prešlo svaku granicu dobrog ukusa.

Podsjetimo, imenovani diplomat povučen je nakon što je ukazao na nezakonitosti u radu LA konzulata i optužen je pred Službeničkim sudom, koji ga je u prvostupanjskom postupku oslobodio odgovornosti. Njegova supruga, prevoditeljica Sandra Gašpar, pak, povučena je bez logičnog objašnjenja, a prave nevolje za ovaj bračni par počele su nakon što su ministrici Kitarović ukazali na zataškavanje narkodiplomatskog skandala u LA-u. Kap koja je prelila čašu, nakon čega je Gašpar odlučio tužiti ministricu i zaštiti svoju čast i ugled, bio je istup Kolinde Grabar Kitarović u televizijskoj emisiji 'Kontraplan', gdje je ustvrdila da mladi diplomat nije magistrirao.

- Gospodin Gašpar inače nije završio svoj studij u Škotskoj na koji je otišao. Mi smo zatražili obrazloženje u vezi toga. On je bio zatražio mirovanje radnog odnosa kako bi svoj studij završio negdje do siječnja ne znam koje godine, a vratio se već u rujnu, rekla je ministrica. Međutim, naš list u posjedu je fotografija diplome Marka Gašpara, koju je izdao Strathclyde university u Glasgovu, kao i fotografija s magistarske promocije mladog diplomata, koje dokazuju da je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija oklevetala svog diplomatu pred milijunskim auditorijem. U istoj emisiji ministrica Kitarović ustvrdila je da obitelj Gašpar nije pokazala interes za rješavanje problema mirnim putem, dok odvjetnik obitelji, pak, tvrdi suprotno.

- Prije svega ovoga ministrici sam u ime svojih klijenata poslao pismo, u kojem smo iznijeli točno činjenično stanje i Kolindi Grabar Kitarović predložili da bi u najboljem interesu njezinog ministarstva i u interesu Republike Hrvatske bilo da se ovaj spor okonča mirnim putem. Međutim, ministrica se na to pismo oglušila. Sudeći prema dokazima koje posjedujemo, ministrici bi trebalo biti u interesu da se sporovi pred sudom ne pokreću, ali u ministarstvu se očito osjećaju moćnima. Međutim, ako je Hrvatska zemlja vladavine prava i ako se budu provodili zakoni mi ćemo u svakom slučaju dobiti sporove protiv ministrice Kitarović i njezinog ministarstva, najavio je jučer odvjetnik obitelji Gašpar.

U tužbi protiv ministrice vanjskih poslova bit će apostrofirano još nekoliko njezinih javno izrečenih tvrdnji, kao što je ona da su Sandra i Marko Gašpar u Los Angelesu dva mjeseca stanovali u hotelu, te da su prije polaska na dužnost u LA konzulat dobili predujam od tri mjesečne plaće. Mladi diplomat, naime, tvrdi da je u hotelu boravio 27 dana, te da je prije odlaska u Los Angeles dobio predujam u iznosu od jedne plaće, što dokazuje priloženim hotelskim računom. 

(Novi list), Lupiga