Dan kad je otišao Glava

Ivan Kegelj

21. travnja 2005.

Dan kad je otišao Glava

Poznaje li netko Branimira Glavaša, divnog slavonskog čovjeka, jednog od osnivača adezea, druga i starješinu? E od jučer Branimir više nije starješina, barem ne u HDZ-u. Ta stranka odrekla se njegovih usluga, te još uvijek nije poznato tko će u ime adezea nazivati sabornike idiotima s četiri vijuge u glavi. Do jučer tu ulogu imao je popularni Glava. Ali od jučer

Zaigrao se popularni Glava, te nakanio osnovati regiju slavonsko-baranjsku. Ova inicijativa nije se svidjela izvjesnom Ivi (navodno se čovjek preziva Sanader), te je Branimir Glavaš, netko ga nazva Slavonski satrap, dobio nogu iz stranke. Njegov odlazak najteže je pao Vladimiru Šeksu, Glavinom dugogodišnjem prijatelju, pa je na konferenciji za novinare u emotivnom istupu polupao lončiće.

- Jednom je Platon rekao, dragi su mi prijatelji, ali istina mi je draža, rekao je Šeks, objašnjavajući razloge svog distanciranja od Glavaša. Ali avaj, gore navedeni citat nije Platonov nego Aristotelov, a u izvorniku glasi - Drag mi je Platon, ali draža mi je istina. Ali jebeš Platona i Aristotela, sad kad je Glava sa sobom povukao još dva saborska zastupnika iz HDZ-a, te se HDZ-ova parlamentarna većina trenutačno sastoji u jednom članu viška.

Sanader se ne boji da će mu pasti Vlada, jer, kaže, u rezervi ima još dva, tri zastupnika. Zamisli kako je jadan čovjek kojeg Sanader drži u rezervi! Čuči i čeka svoj trenutak, da mu se naredi da digne ruku, a bit će već nešto i zauzvrat. Lupež vam na ovom mjestu ekskluzivno otkriva ime jednog od Sanaderovih spavača koji će morati spašavati Vladu. Riječ je o LS-ovu Zlatku Kramariću, koji će po svemu sudeći, dići ruku kad se u Saboru bude izglasavalo povjerenje Sanaderovoj stručnoj ekipi. Ali sve u svemu, Vlada Republike Hrvatske opasno se zaljuljala, a kako stvari danas stoje, teško da će dočekati kraj mandata.

Naime, s ovom Glavaševom egzibicijom više prostora za djelovanje, čitaj ucjenjivanje Ive Sanadera, dobili su uvijek agilni penzići iz HSU-a. Njihova dva saborska glasa nakon što je Glavaš izbačen iz HDZ-a značajno su dobila na težini. Dakle, frka je kod Ive. A kod Glavaša, pak, u Osijeku, razmatra se taktika za predstojeće lokalne izbore. Nakon što je Šeksa nazvao bivšim prijateljem, a Sanadera neviđenim samoljubom bez pokrića, Glavaš je obznanio da na lokalne izbore izlazi sa samostalnom listom, koju će predvoditi tko drugi nego Branimir Glavaš.

Sanader i njegov HDZ u međuvremenu su raspustili osječku organizaciju stranke i proglasili povjerenika za Slavoniju, stanovitog Tomislava Ivića, imenjaka popularnog splitskog trenera.  Kako se lokalni izbori događaju za malo vremena (čini mi se 15-ak do 20 dana), za pretpostaviti je da je Glavaš tajming izabrao kako bi Sanaderu nanio što veću štetu. Naime, njihov sukob traje još od izglasavanja proračuna, kad nije usvojen Glavin amandman da se Slavoniji ubodu neke parice. Ludi Glava otad je na iglama, a evo sad je došlo njegovo vrijeme. Lupež se iskreno nada da to vrijeme neće trajati duže od pet minuta, iako se iskreno raduje kad se raspadaju političke stranke. Još kad je u pitanju HDZ - eheee - to je za nekoliko rakija s nogu, čemu ću prionuti čim ispišem ove retke, dakle sad.