Nenadani povratak Ivića Pašalića

Ivor Car

11. rujna 2002.

Nenadani povratak Ivića Pašalića

Već dugo nismo čuli ništa o doktoru Iviću Pašaliću, još od kada ga je nakon nemilih događanja Sud časti HDZ-a odstranio iz te stranke. Bilo je to prije tri mjeseca i već smo zaboravili na njega, misleći kako se vratio liječničkoj karijeri. Upravo zbog toga je razina našeg iznenađenja bila iznimno velika kada smo u sinoćnjem Dnevniku HRT-a čuli kako najpoznatiji Šuičanin osniva novu stranku.
Dugo vremena nismo čuli za doktora Ivića Pašalića, nekada uglednog člana jedinog nam HDZ-a. Nestala su najednom glupa novinarska izrugivanja ovom političaru, u stilu "čovjek s dva prezimena" ili "četvrti ortak". U stvari za njega nismo čuli još od kada ga je Sud časti Hrvatske demokratske zajednice isključio iz stranke zbog nanesenih uvreda kojima je doktor zasuo neke druge doktore u stranci, što se zbilo prije točno tri mjeseca. O sukobima unutar te, kako kažu još uvijek najjače hrvatske stranke već smo poprilično toga napisali, pa da se ne bi ponavljali ...
No, čini se kako je taj nestanak s političke scene bio budno planiran potez jednog od rijetkih Hrvata-političara koji posjeduju vlastitu web stranicu, doduše neuglednog dizajna, ali razmjerno sadržajnu. Baš zbog te višemjesečne pritajenosti iznenadio nas je večerašnji Dnevnik HRT-a u kojem smo mogli čuti kako najpoznatiji Šuičanin osniva novu političku stranku. Najavljeno je kako će ta stranka biti osnovana u subotu, pod imenom Hrvatski blok, te kako će u Hrvatskom Saboru raspolagati sa šest zastupnika. Može se pretpostaviti o kojim ljudima se radi, ali kako Lupiga nije kladionica tako ni mi nećemo naslijepo pogađati. Uglavnom po njegovim riječima iza njega će stajati ekipa koja je stajala i iza njegove neslavne kandidature za predsjednika jedinog nam HDZ-a. Program Hrvatskog bloka vjerojatno će se podudarati s političkim projektom kojeg je Pašalić zastupao i u već spomenutoj kandidaturi, a njegovu glavninu zainteresirani mogu pogledati na Pašalićevoj web stranici.  Kako nam je rekao stranka će ponuditi konkretna rješenja nagomilanih gorućih životnih problema hrvatske države, a ne isprazne fraze i parole. Usput stranka će biti i čuvarom Tuđmanove baštine. Što sve točno spada pod tu baštinu ovom prilikom nam nije rekao.
Da se vratimo opet na onu njegovu web stranicu. Sigurno se sjećate buke koju je u javnosti izazvala Pašalićeva imovinska kartica. Kako se nešto slično ne bi ponovilo, njegovu imovinsku karticu sada može pogledati svaki posjetitelj Pašlićevog svijeta weba. Tako smo je pogledali i mi. Saznajemo da posjeduje stan od 80 m2 i četvrtinu obiteljske kuće nepoznatog broja kvadrata koju je dobio u nasljedstvo. Kako ne bi pomislili da je ponešto registrirao na svoju suprugu, možete pogledati i njenu imovinu, a to je vinograd površine oko 500 četvornih hvati. Supružnici zajedno posjeduju dionice dubrovačkog hotela Argentina u vrijednosti 20 000 eura. Prosječni Hrvati, nema šta.
Novinari su ga podsjetili i da je nekada slovio za najnepopularnijeg političara, na što je otac troje djece odgovorio kako misli da su ta vremena daleko iza njega, te da neka nova ispitivanja javnog mnijenja pokazuju kako su negove pozicije nepopularnosti zauzeli neki drugi ljudi.