Concorde u niskom letu?

Ivor Car

26. studenog 2003.

Concorde u niskom letu?

Opa, vidi fotke! Slavna jurilica concorde u svojoj punoj snazi i niskom letu pored najvećeg američkog simbola Kipa slobode (naravno, najvećeg nakon Ujaka Sama i zvjezdica). Čini vam se da je to tako? E, pa nije. Fotografije ponekad znaju zavarati, a upravo ova "naša" vara svoga promatrača

Šest godina nakon što je postigao svjetski rekord u brzini komercijalnih letova, prelazeći Atlantski ocean (London - New York za 2 sata, 53 minute i 59 sekundi), concorde British Airwaysa ukrcao se na obični brod tegljač u njujorškoj luci i krenuo na svoj zadnji posjet spomenutom oceanu. Ukrcavši se na brodo, ovaj simbol brzine i udobnosti, ali i glasnoće sada u ulozi putnika prvo je prošao ispod mosta Verrazano, a potom i pored Kipa slobode, pokazao se silnim fotografima i televizijskim kamerama i uz rijeku Hudson laganini otišao do muzeja Intrepid Sea Air Space. Ovaj, posljednji od 13 concordea koji su još uvijek u životu postat će stalni izložak rečenog muzeja tik uz najpopularniju atrakciju muzeja, nosač aviona iz Drugog svjetskog rata.

 

"Gazda" British Airwaysa na aerodromu J. F. Kennedy na rubu suza nam je rekao kako su svi koji su sudjelovali u radu ovog aviona uz isti vrlo emocionalno vezani, što je, eto, on prvi dokazao svojim primjerom. Samo je još nedostajalo da mu daju i neko ime, a imali su prilike jer je umirovljeni concorde službovao 27 godina, ali svojoj avionskoj kući nije mogao donijeti zaradu kakvu su donosili drugi, obični avioni koji su prevozili mnogo više putnika uz mnogo manje troškove.

Supersoničnom prijevozu presudila je nesreća concordea Air Francea 2000. godine u kojoj je poginulo 113 putnika i članova posade, a nakon čega su se Francuzi odlučili prestati služiti ovim vrlo specifičnim avionima. Istu odluku uskoro su donijeli i Britanci, te je tako slavni i hvaljeni concorde prestao letjeti, nakon čega se svijet pomamio za njima, čemu svjedoči zahtjev 75 svjetskih muzeja da jedan od concordea postane njihov izložak. Osim ovog u New Yorku "izlošci" su poslani i u Settle i Barbados.

 

Ode, a taman sad kad sam skupio para da se provozam s njim ...