POZNAĆEŠ ME I PO MRAKU: Moja Srpska od A do Ш

POZNAĆEŠ ME I PO MRAKU: Moja Srpska od A do Ш

ritn by: Srđan Puhalo
30. 01. 2024.

U petak, 26. januara, ministrica uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Kozarskoj Dubici, povodom proslave školske slave, uručila je učenicima knjigu Gorana Gašića "Moja Srpska od A do Š" kao poklon predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Potom je kazala “Predsjednik je izrazio želju da povodom obilježavanja praznika Svetog Save i školske slave širom Republike Srpske, obraduje sve učenike drugih razreda osnovne škole i da im se uruči ovaj divan poklon u kome će, vjerujem, djeca uživati”.

Priznajem knjigu, a vjerovatno se radi o slikovnici, nisam ni vidio, a kamo li pročitao, ali biću slobodan i kreativan da vam ponudim svoje pojmove i njihovo objašnjenje.

A kao antifašizam - genetska mutacija svojstvena samo Srbima i Rusima i koja ih čini rođenim antifašistima, za razliku od ostalih naroda koji moraju to da nauče. 

Б kao Bosna i Hercegovina - kazamat za Srbe iz Republike Srpske i kada se njega oslobodimo bićemo bogati k'o Mađarska, napredni k'o Srbija i slobodni k'o Rusija.

BiH
Plavo žuta tamnica naroda (FOTO: Lupiga.Com) 

В kao Velika Srbija - zemlja o kojoj smo maštali devedesetih godina 20. vijeka i zbog koje smo mnoge morali ubiti, osakatiti, silovati, protjerati i opljačkati. Danas se to zove Srpski svet. 

Г kao genocid - ratni zločin koji se dešava isključivo nad Srbima. Riječ koja se ne spominje 11. jula, jer donosi nesreću. 

Д kao Dodik Milorad - pola čovjek pola Republika Srpska, ali nikada nije jasno gdje počinje Republika Srpska, a završava Milorad Dodik. 

Ђ kao Đurđevdan - tradicionalna pjesma koju su Srbi spjevali kada su se odvojili od Rusa i krenuli kroz „kapiju naroda“ na zapad. O tome govori stih “Đurđevdan je a ja nisam s onom koju volim”. Mnogo starija od kajmakčalanske pjesme “Pukni zoro”. 

E kao Evropska unija - zajednica evropskih država od kojih nam je uzor Mađarska. 

Ж kao žrtva - omiljena uloga svakog Srbina. 

З kao Zapad - sinonim za leglo bluda i nemorala tj. svega onoga što pošten Srbin prezire, građanska država, liberalna demokratija, ljudska prava, rodna ravnopravnost i Soroš.

И kao istok - prečica kojom Republika Srpske ide ka Evropskoj uniji, preko Srbije, Rusije i Kine. 

J kao Jahorina- planina i skijaški centar u Republici Srpskoj na kojem rade Srbi, a skijaju svi ostali koji imaju para. 

K kao Kosovo - sveta srpska zemlja u koju vraćamo dogodine i u koju Srbi iz Republike Srpske ulaze sa bosanskohercegovačkim pasošem i vizom. 

Kosovo
Jedno je slovo K (FOTO: Lupiga.Com)

Л kao liberalizam - skup ideja prezrenih u Republici Srpskoj jer uništavaju srpsku tradicionalnu porodicu, vrijednosti i od muškaraca pravi pedere. 

Љ kao ljiljan - stari srpski cvijet kojeg su nam ukrali Bošnjaci i proglasili svojim. 

M kao Muslimani - Srbi koji ikone drže na tavanu i jedini ispravan naziv za Bošnjake. 

Н kao nezavisnost - nešto imaginarno što Milorad Dodik pred svake izbore obeća stanovnicima Republike Srpske, a što će nam omogućiti budući predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald Tramp. 

Њ као Njemačka - država koju su Srbi u dva rata porazili, a u miru naselili. 

O kao Orban Viktor - veliki prijatelj Milorada Dodika, a samim tim i Republike Srpske. 

П kao pravoslavlje - esencija srpskog identiteta, Srbin ateista je oksimoron. 

Pravoslavlje
Ispunjava želje (FOTO: HINA/EPA/AndrejCukic)

Р kao Rusija - nas i Rusa 300 miliona. 

С kao Sarajevo - glavni grad Republike Srpske u koji pravi Srbi idu samo kad moraju, na posao i suđenja. Ako se naježiš kada vidiš 4C onda si pravi Srbin. 

T kao tri prsta - tradicionalni srpski pozdrav koji je izmislio Vuk Drašković 1389. godine pred bitku na Kosovu. 

Ћ kao ćeraćemo se još - omiljena fraza Srba koja, kao i batina, ima dva kraja. 

У kao ustaše - svi Hrvati koji nisu dobri sa vlastima Republike Srpske.

Ф kao Federacija BiH - lošiji entitet od Republika Srpska, koji ne ubjeđuje druge da je država. 

Х kao h - slovo koje u azbuku ubacio Vuk Karadžić, a koje su prisvojili Bošnjaci, kao i ljiljane, da bi se razlikovali od Srba. 

Ц kao Ceca - srpska majka o kojoj maštaju srpski edipalci i simbol uspjeha za mlade Srpkinje. 

Ч kao četnici - antifašisti koji su se zajedno sa fašistima i nacistima borili protiv antifašista i dokaz da možeš pobijediti u ratu 50 godina nakon završetka rata. 

Četnici
Antifašita (FOTO: HINA/EPA/AndrejCukic)

Џ kao Dževad Galijašević - dokaz da i među Bošnjacima ima poštenih ljudi. 

Ш kao šumska - pogrdni naziv za Republiku Srpsku, koji podrazumijeva upotrebu fizičkog nasilja prema osobi koja koristi tu riječ. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: N1

Sviđa vam se ono što radimo? Želite više ovakvih tekstova? Možete nas financijski poduprijeti uplatom preko ovog QR koda. Svaka pomoć naših čitatelja uvijek je i više nego dobrodošao vjetar u leđa.