ŽIVA VODA: Platforma za dekonstrukciju poznatog

Vid Jeraj

10. veljače 2023.

ŽIVA VODA: Platforma za dekonstrukciju poznatog

Kolektiv zagrebačkih muzičara Živa Voda okupljenih oko skladatelja, dirigenta i saksofonista Maka Murtića i Maje Rivić koji su se svojevremeno u Zagreb vratili iz Londona gdje su pokrenuli Mimika Orkestar, s kojim su već objavili dva albuma, krenula je kao ideja za vrstu alternativnog jam sessiona u klubu Vinyl. Glazbeni program Vinyla, 2016. godine je, kao i sljedećih godina, vodio Vedran Peternel te su zajedno došli na ideju o takvom programu. 

Inicijalno je to trebao biti otvoreni session za scenu, no ubrzo se definiralo da bi svaki koncert mogao imati posebnu temu – bilo da je riječ o poznatom albumu, poznatom autoru ili pak, s druge strane, nešto potpuno opskurno. Ali i da će imati posebnog gosta. Tako je nastao i naziv Živa Voda, kao jedan fluidan prostor muzičkog istraživanja i povezivanja, otkriva Mak Murtić u razgovoru za Lupigu. Indirektno, taj je projekt doveo do razvitka raznih bendova i upoznavanja s raznim predstavnicima Hrvatske i šire glazbene scene, a ovog petka navečer u zagrebačkom Melin Jazz baru Živa Voda nastupa donoseći svoju interpretaciju muzike Michaela Jacksona. 

Mak Murtić
"Živa Voda je već godinama prostor upoznavanja i brzih suradnji" - Mak Murtić (FOTO: Facebook/ŽivaVoda)

Postoje li stalni glazbenici kao kičma projekta i u čemu je tajna crne kutije?

- Postoji set glazbenika koji su gotovo uvijek prisutni, a to su Maja Rivić, Nenad Kovačić, Luka Čapeta, Josip Šustić, Vedran Peternel i ja, ali se pojavljuju i česti stalni gosti poput Lea Beslaća, Jakše Perkovića, Marina Vinje, Nike Bauman, Nenada Sinkauza, Daniela Kadijevića i drugih te, naravno, specifični gosti za specifične programe, pa su se tu našli mnogi glazbenici, ali i plesači i plesačice, glumci i ostali, od Damira Imamovića i Dimitrija Simovića do Dore Fodor i Alena Sinkauza, od Vida Baloga do Branka Bankovića ili pak – cijele trupe Škvadra. Tajna je da je ovo platforma za dekonstrukciju uglavnom poznatog i za vrlo brz i intenzivan pristup s jednom do maksimalno dvije probe te mnogo improvizacije.

Dosad ste priredili pjesmarice mnogih domaćih i stranih autora, da li radi toga na poseban način pristupate i ambijentaciji prostora? Ipak je to svaki put „klupsko-kafićka“ svirka?

- Nakon par godina gotovo isključivog rada u klubu Vinyl (2016 – 2019.), koji je služio i kao hub promocije drugih naših nastupa, Živa Voda je počela i svoj život van jednog prostora, dapače postala je sastav koji migrira od festivala do kina, od filmskog soundtracka do kluba. Tako nam je sad najčešća osnovica da nas organizator zove s predloškom specifičnog programa (primjerice, opus Davida Bowiea) u određenom kontekstu (u tom slučaju je u Kinoteci bila retrospektiva Bowiejevih filmova), stoga se sastav glazbom i njenim aranžmanom prilagodio ambijentu i scenskom kontekstu. Slične situacije su bile kad smo radili autorsku glazbu za film “Stranica Ludila” iz 1926. godine u kinu Tuškanac, a pak potpuno suprotne situacije su plesni koncerti poput ovog nedavnog sa afrobeat i jazz verzijom glazbe Dine Dvornika u klubu Melin. Čak smo u par navrata radili radionice sa John Zornovom skladbom “Cobra” koja se bavi slobodnom improvizacijom u kontekstu određenih pravila te nastupali u sklopu ZEZ festivala s tim programom i s polaznicima.

Da li su ideje iz kuhinje Žive Vode kasnije zaživjele u nekom drugom projektu, postoje li i takva iskustva?

- Tako je, Živa Voda je već godinama prostor upoznavanja i brzih suradnji, a neke od njih su dovele do konkretnih poznanstava koje su direktno ili indirektno rezultirale raznim glazbenim sastavima ili pak suradnjama. Sa svoje strane bih naveo primjer benda Truth =/= Tribe koji je direktno izrastao iz kuhinje Žive Vode te, naravno, članstvo i glazbene ideje za orkestar Mimika koji je na neki način od početka vezan uz Živu Vodu. Naravno, drugi članovi su imali svoje projekte, od poveznice bivših članova sastava On u nove formacije možda indirektno putem Žive Vode, raznih Majinih projekata i slično. Osim toga, organizirali smo i svoj festival u klubu Vintage pod nazivom “Živa Voda festival 2019” koji je objedinio razne projekte vezane uz kolektiv Živa Voda, te prikupljanje novaca za žrtve rata u Ukrajini s udrugom Solidarna u klubovima Vintage i Močvara tokom prošle godine.

Živa Voda zasad je nastupila i van Zagreba, koliko čest dobivate pozive iz drugih gradova i država?

- Nastupali smo na Lastovu u sklopu festivala Lastovo.OTOKGLAZBE i na festivalu Tam Tam na Hvaru. Doduše, sad kad to kažeš, nisam ni bio svjestan da je sastav Živa Voda samo toliko rijetko nastupao van Zagreba, jer svi članovi sastava i ja radimo u raznim projektima, bendovima i ansamblima te smo mnogo puta nastupali vani, pa mi se čini da taj kontinuitet ipak živi i van Zagreba. Doduše, ja sam pisao glazbu za filmove “Škoj ili Ne?” i “Inkorničata” za koje sam upravo zvao članove Žive Vode, te su se ti projekti realizirali na Krku. Pozive imamo, dogovore upravo gradimo. Čini mi se da će 2023. godina biti dobra za Živu Vodu!

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/ŽivaVoda/MaritaBulimbašić