UOČI „BRDA FILMOVA“: „Maverick“ redateljici koja je „uspješno spojila filmski istok i zapad“

Lupiga.Com

29. lipnja 2017.

UOČI „BRDA FILMOVA“: „Maverick“ redateljici koja je „uspješno spojila filmski istok i zapad“

Nagrada „Maverick“ Motovun Film Festivala od 2008. godine se dodjeljuje autorima koji su individualnošću, slobodnim duhom i inovativnošću širili ili šire granice filmskog izričaja. Ovogodišnja dobitnica te nagrade je redateljica Agnieszka Holland, koja je, kako najavljuju organizatori Motovunskog festivala, „jedna od rijetkih filmskih autorica iz nekadašnjeg Istočnog bloka a današnje istočne Europe, koja se uspjela etablirati van domaćih, u njezinom slučaju, poljskih granica“, objašnjavajući da je Holland prebrodila tranziciju i uspješno spojila filmski istok i zapad.

Radi se o redateljici koja je široj javnosti najpoznatija po svojim televizijskim radovima, kao suradnica na projektima HBO-a, Netflixa i NBC-a te redateljica nekoliko epizoda iznimno popularnih serija „Žica“ i „Kuća od karata“

„Rad ove redateljice rođene 1948. u Varšavi, iznimno je teško kategorizirati jer se tvrdoglavo opire bilo kojoj vrsti kalupa. U gotovo pedeset godina dugoj karijeri, Holland varira u stilovima i stalno prekoračuje granice žanrova, ali ono što je tom radu zajedničko je studiozni pristup svojim kompleksnim, često na neki način kompromitiranim likovima čije priče redovito stavlja u širi historijski kontekst, ali nikad na isti način“, dio je obrazloženja zašto je baš Agnieszka Holland „odnijela“ ovogodišnji „Maverick“.

Agnieszka Holland
Široj javnosti Holland je najpoznatija kao redateljica nekoliko epizoda iznimno popularnih serija „Žica“ i „Kuća od karata“ (FOTO: MFF)

Holland je iz Poljske emigrirala nešto prije pada „željezne zavjese“, krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, nakon što joj je u domovini zabranjen rad. Njen dotadašnji rad filmski kritičari klasificiraju uglavnom kao „kinematografiju moralne zabrinutosti“, poljske filmske škole za koju je tipičan dokumentarni realizam, fokusiranje na svakodnevne teme i eksplicitno političko komentiranje. Svoj vrhunac „kinematografija moralne zabrinutosti“ dosegla je koncem sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a njeni najpoznatiji predstavnici su Krzysztof Zanussi i Andrzej Wajda. Bila su to vremena kada su tek rijetke žene dobivale priliku da režiraju filmove.

„Pitanje holokausta i antisemitizma njezina je svojevrsna vječna tema na koju je snimila čak tri filma“, navode organizatori Motovun Film Festivala. Zanimljivo, sva ta tri filma – „Gorka žetva“ (1984.), „Europa Europa“ (1990.) i „U tami“ (2011.) – nominirana su za nagradu Oscar, dok je „Europa Europa“, 1991. godine osvojio Zlatni globus za najbolji strani film.

Nakon dugogodišnjeg iskustva rada u Hollywoodu Agnieszka Holland često ističe paradoksalne sličnosti nekadašnjeg sovjetskog komunističkog režima s današnjim američkim sistemom, s obzirom da, kako kaže, veliki filmski studiji „često imaju sličnu logiku kao i kulturne institucije Istočnog bloka“. Poslije dugogodišnjeg rada na televizijskim projektima Holland se ove godine vratila filmu i snimila triler „Tragovi“ („Pokot“) koji je izazvao veliku pozornost u službenoj konkurenciji Berlinalea te na koncu nagrađen Srebrenim medvjedom

Agnieszka Holland Tragovi
"Tragovi", film koji je uzrujao moralistički dio Poljske (FOTO: MFF)

„Ova anarhističko-feministička kriminalistička drama s elementima crne komedije u kojoj je lov na životinje metafora podčinjavačkog odnosa prema prirodi i prema slabijima karakterističan za dominantnu patrijarhalnu kulturu, naišla je na osudu među poljskim novinarima u Berlinu, i pogotovo u samoj Poljskoj gdje je film proglašen promocijom eko-terorizma i antikršćanskim“, navodi se u djelu obrazloženju nagrade te dodaje kako ovaj film dolazi u vrijeme širenja neokonzervativne kontrarevolucije, ne samo u Poljskoj nego i globalno, zbog čega je rad Agnieszke Holland aktualniji nego ikad prije.

U Motovun će krajem srpnja, kada se održava jubilarni 20. Motovun Film Festival, Holland osobno doći i primiti nagradu, a njeni „Tragovi“ bit će uvršteni u glavni natjecateljski program ovogodišnjeg Motovuna. Među prijašnjim dobitnicima „Mavericka“ su dobro poznata filmska imena, poput, Kena Russella, Ulricha Seidla i Andreja Zvjaginceva.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: MFF