SABOR SKINUO IMUNITET ZASTUPNIKU HDZ-a: Sumnjaju da je falsificirao fakultetsku diplomu

Hina

17. travnja 2015.

SABOR SKINUO IMUNITET ZASTUPNIKU HDZ-a: Sumnjaju da je falsificirao fakultetsku diplomu

Hrvatski sabor u petak je skinuo imunitet HDZ-ovu zastupniku Anti Jerolimovu, kako bi ga se moglo kazneno goniti zbog sumnje da je krivotvorio diplomu Ekonomskog fakulteta. Sabor je postupio po prijedlogu Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) i uobičajenoj praksi - kad skidanje imuniteta, odnosno odobrenje za pokretanje kaznenog postupka traži sud ili Državno odvjetništvo, kao u slučaju Jerolimova, udovoljava se tom zahtjevu. Sumnja u kazneno djelo krivotvorenja isprave, odnosno diplome, razlog je zbog kojega zadarsko Općinsko državno odvjetništvo tražilo od Sabora da Jerolimovu skine imunitet.

Prema istražnim radnjama koje je provelo tužiteljstvo, Jerolimov, koji je u rujnu 2013. ušao u Sabor, u listopadu iste godine podnio je zahtjev da mu se u radnu knjižicu upiše stručna sprema šestog stupnja i naziv ekonomist. No, u veljači ove godine utvrđeno je da od 1999. do 2005. nikad nije bio upisan na Ekonomski fakultet u Zagrebu, rečeno je na saborskoj sjednici.

Općinsko Državno odvjetništvo u Zadru predložilo je podizanje optužnice, što se ne može učiniti dok Jerolimov ima imunitet.

Kad se, pak, radi o privatnom tužitelju, što je slučaj kod Burića, MIP predlaže Saboru da uskrati odobrenje, jer se postupak može voditi i nakon što istekne zastupnički mandat. Skidanje imuniteta Buriću zatražio je odvjetnik Dragana Crnogorca iz Vukovara, a zbog kaznenog djela klevete. Sabor je odluke o Jerolimovu i Buriću donio bez rasprave i većinom zastupničkih glasova.

Lupiga.Com via Hina

Naslovna fotografija: 057info.hr