OD GENERALA DO HAŠKOG OPTUŽENIKA: Sve što trebate znati uoči presude Ratku Mladiću

I.F.

21. studenog 2017.

OD GENERALA DO HAŠKOG OPTUŽENIKA: Sve što trebate znati uoči presude Ratku Mladiću

Uoči izricanja presude Ratku Mladiću, nekadašnjem zapovjedniku Vojske Republike Srpske, BIRN (Balkan Investigative Reporting Network) objavio je besplatnu e-knjigu “Ratko Mladić: Od generala do haškog optuženika” na gotovo 600 stranica. Radi se o BIRN-ovim izvještajima sastavljenima posljednjih godina, od trenutka kada je 2011. godine Mladić uhićen pa sve do nedavnog zahtjeva njegove obrane da se izricanje presude odgodi zbog Mladićevog lošeg zdravstvenog stanja. Knjigu možete preuzeti na ovom linku.

“Naši su novinari proteklih šest godina pratili svako ročište na ovom istorijskom suđenju. Takođe smo redovno izveštavali i o događajima van sudnice koji su bili relevantni za ovaj slučaj”, istaknula je Marija Ristić, direktorica BIRN-ovog programa „Balkanska tranziciona pravda“, koja smatra kako je ova knjiga dragocjen izvor informiranja za sve one koji žele imati dostupne sve činjenice u vezi ovog sudskog procesa.

Inače, Mladića se optužuje za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja u BiH, počinjenih od svibnja 1992. do kraja 1995. godine. General se dugi niz godina uspješno skrivao u Bosni i Hercegovini te Srbiji, gdje je, u selu Lazarevo, nedaleko Zrenjanina, naposljetku i uhićen. Skrivao se pod lažnim imenom Milorad Komadić, a navodno je prije samog uhićenja policajcima rekao – „Ja sam onaj kojeg tražite“.

Ratko Mladić
Mladić nakon uhićenja (FOTO: Hina/Tanjug/ds)

Prva optužnica protiv zapovjednika Vojske Republike Srpske podignuta je odmah nakon što je svijet doznao za razmjere zločina u Srebrenici, u srpnju 1995. godine, a potom je optužnica tri puta dopunjavana i na koncu sadržava samo najteže ratne zločine za koje ga se tereti. Između ostalog, tereti ga se za genocid počinjen nad više od 7.000 osoba u Srebrenici, progon nesrpskog stanovništva diljem BiH, okupaciju Sarajeva … Za Mladićevu „hrvatsku epizodu“, gdje je tijekom 1991. godine kao zapovjednik Kninskog korpusa JNA, među ostalim, vodio napade na Šibenik, Zadar, Vrliku, Kijevo i Škabrnju, haški sud nije podigao optužnicu, niti je optužnica podignuta na nekom od hrvatskih sudova. 

U iznimno opsežnom sudskom postupku saslušano je 377 svjedoka, a sudsko vijeće u obzir je uzelo i pisane iskaze još 214 svjedoka. U završnim riječima tužiteljstvo je zatražilo najstrožu kaznu, kaznu doživotnog zatvora, dok je Mladićeva obrana predložila da se okrivljenog oslobodi svih optužbi.

“Bilo koja presuda osim oslobađajuće neće biti pravedna i za nas kao njegovu obitelj bit će potpuno neprihvatljiva. Sve pravne analize pokazuju da tužiteljstvo u Haagu nije uspjelo dokazati navode iz optužnice”, izjavio je Mladićev sin Darko za BIRN.

Reakcije obitelji žrtava možda je najbolje sažela Hatidža Mehmedović, predsjednica udruge Majke Srebrenice.

„Toliko je zla počinjeno da nijedna zatvorska kazna nije dovoljna. Jer, tim zločincima bolje je u zatvoru nego meni koja sam ostala potpuno sama, bez čeljadeta. Mi 25 godina gledamo ko će nam dohvatiti čašu vode kad smo bolesne, ali nema ko, jer su ih oni pobili“, rekla je nedavno Mehmedović.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Wikimedia/Evstafiev Mikhail