JARUNSKO DOBRO JUTRO: Gomila smeća nakon masovnog okupljanja mladih

A.B.

8. veljače 2021.

JARUNSKO DOBRO JUTRO: Gomila smeća nakon masovnog okupljanja mladih

Već smo prestali i brojati koliko dugo su u Hrvatskoj zatvoreni kafići, klubovi i restorani. Stoga je jasno da se društveni i noćni život u vrijeme pandemije koronavirusa preselio u parkove, gdje se, posebno, vikendima okuplja veliki broj mladih koji druženjem na otvorenom, unatoč zabranama velikih okupljanja zbog epidemioloških mjera, nadoknađuju to što im je društveni život na pauzi u njihovim najboljim godinama života. 

Tako je bilo i proteklog vikenda, koji je zbog neuobičajeno visokih temperatura za ovo doba godine, u noćni život na jarunsko jezero izmamio veliki broj mladih. Na Facebook stranici Zagreb te zove objavljena je i fotografija masovnog tuluma, na kojoj se vidi kako se na Malom jezeru unatoč pandemiji koronavirusa i propisanim epidemiloškim mjerama na hrpu okupilo nekoliko stotina djevojaka i mladića. Uz taj prizor objavljene su i dvije fotografije istog mjesta ujutro, a na njima dominira velika količina smeća koja je ostala iza druženja.

Jarun tulum
Zabava na Jarunu (FOTO: Facebook/Zagreb te zove)

„OK. Ljudima fali provod. Na svoju odgovornost se druže. Dok ugostitelje i pojedince kažnjavaju, ovaj glasni party je prošao bez ophodnje. Ali, ekipo draga, drugi put bar ponesite sa sobom par crnih vreća i pokupite smeće za sobom. Vreće možete odložiti sa strane. Kraj vaših ostataka se ujutro šetaju roditelji s djecom i mnogobrojni šetači. Uz socijalno druženje, važan dio života je odgovornost za druge i kultura higijene. Na žalost, u vašem odgajanju i školovanju to se očito nije učilo. Ili spadate u one koje uče od malena, da će to sve netko odraditi za vas! A možda je baš netko od vaših roditelja krvavo čistio za nekim, kako bi se vi školovali!“, stoji uz opis objavljenih fotografija. 

Jarun smeće
Mjesto zabave sljedeće jutro (FOTO: Facebook/Zagreb te zove)

Ispod ove objave Facebook stranice Zagreb te zove započeo je pravi mali komentatorski rat. U nekoliko stotina komentara građani su se podijelili na one koji razumiju potrebu omladine za druženjem u ovim nezapamćenim vremenima, ali se zgražaju nad njihovom nebrigom za okoliš, dok drugi podržavaju mlade i opravdavaju ostavljeno smeće činjenicom da Zagrepčani ionako plaćaju Gradsku čistoću pa stoga ne trebaju čistiti iza sebe. Kršenje epidemioloških mjera bila je tema o kojoj se najmanje raspravljalo.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/Zagreb te zove

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Hrvatska u koronakrizi"