IZLOŽBA U LAUBI: U Zagreb stižu superjunaci!

J.S.

21. rujna 2015.

IZLOŽBA U LAUBI: U Zagreb stižu superjunaci!

Za kraj ljeta i početak jesenske umjetničke sezone galerija Lauba u Kuću za ljude i umjetnost dovodi Superjunake. Batman, Superman, Spiderman, Hulk i ostala superjunačka ekipa stiže u Zagreb, na izložbu čije je otvorenje zakazano za 23. rujna, s početkom u 20 sati. Izložba je otvorena do 27. listopada.

"U modernoj popularnoj fikciji, likovi sa supermoćima izmišljeni u prvoj polovici 20. stoljeća. Oni su popartistička bajkovita izmišljotina s korijenima u tisućljetnim mitovima i neizbježno dolaze u yin-yang obliku jer svaki superjunak ima posebnu nadljudsku sposobnost, ali van svoga kostima on je naizgled običan čovjek sa svim manama i nedostacima", ističe se u pozivu za izložbu.


*© Mathias Schmied_ Maybe a Little Christmas, 2012 (FOTO: vizkultura.hr)

"Superjunaci 2.00" prva je Laubina izložba nastala kao rezultat međunarodne suradnje. Laubin partner ovoga je puta švicarska institucija Maison D' Ailleurs (Kuća drugih svjetova) iz Yverdon-les-Bainsa.

Izložba naslovljena "Superman, Batman & Co...mics!" prvi je put bila predstavljena u izložbenom prostoru Maison D' Ailleurs (Yverdon-les-Bains, Švicarska) 2014. godine i publici je pokazala radove petero odabranih umjetnika - Gillesa Barbiera (Francuska), Mathiasa Schmieda (Švicarska), Adriana Tranquillija (Italija), Audrey Piguet (Švicarska) i Alexandra Nicolasa (Francuska).


*© Alexandre Nicolas_Hulkfoetus, 2008 (FOTO: vizkutura.hr)

Odabrani umjetnici izložbe "Superjunaci 2.0" rade u pet klasičnih medija (slikarstvo, kiparstvo, fotografija, strip i instalacija) kroz koje se otkriva estetika i simbolizam pop kulture motivima različitih superjunaka i kako najavljuju iz Laube "odabrani radovi pozivaju promatrača da otkrije ljudsku crtu kod svakog od njih, ali i da prepoznaju superjunaka u samom sebi."


*© FIJOLIC IVAN, Superman, 2006. (FOTO: vizkultura.hr)

Izložba daje odgovor na pitanje što nas toliko fascinira kod superjunaka da su toliko prisutni u popularnoj kulturi. Jedan od mogućih odgovora na to vječno pitanje daju kustosi izložbe: "Supermoći. Ono što posjeduje svaki od njih su supermoći pomoću kojih eliminiraju neprijatelje, održavaju red u svojoj zajednici i njeguju vrijednosti koje se cijene, poput pravednosti i poštenja. Danju se bore sa svakodnevnim životnim problemima, a noću se pretvaraju u heroje koji brane druge. A što je s njihovom ljuskom stranom? Mislite li da superjunaci plaču? Jesu li bili nekoć djeca?"

Kustosi su izložbe 'Superjunaci 2.0' Morana Matković iz Laube te Marc Atallah iz švicarskog izložbenog prostora Maison D'Ailleurs, a izložba ostaje otvorena do 27. listopada.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: lauba.hr