GOOD MORNING LENJIN: Revolucionar se vratio u Berlin

Lupiga.Com/Hina

10. rujna 2015.

GOOD MORNING LENJIN: Revolucionar se vratio u Berlin

Dvadeset i pet godina nakon pada Berlinskog zida, Vladimir Ilič Uljanov Lenjin se ponovno vratio u Berlin gdje je danas postavljena njegova ogromna granitna glava koja je s jednog trga u istočnom Berlinu uklonjena 1991. godine.

Glava od 1,70 metara teška tri i pol tone bit će dio berlinske stalne izložbe koja će biti posvećena ključnim osobama njemačke turbulentne prošlosti. Bila je dio Lenjinove skulpture visoke 19 metara koja je otkrivena 1970. godine, nekoliko dana nakon Lenjinovog rođendana i na trgu koji je nosio njegovo ime ostala je 31 godinu.

Lenjin Berlin
Spomenik Lenjinu prije rušenja (FOTO: Bundesarchiv)

Nakon ujedinjenja Njemačke, skulptura je uklonjena, razbijena na 129 dijelova i zakopana u šumi na rubu grada. Samo rušenje gigantskog spomenika potrajalo je gotovo četiri mjeseca. Kada je projekt Lenjinovog „povratka“ krenuo u realizaciju na mjestu gdje je ključni dio spomenika zakopan, radnici s teškom mehanizacijom naišli su na nekoliko legla guštera koji su u Njemačkoj na popisu zaštićenih vrsta, zbog čega je povratak revolucionara u njemački glavni grad bio obustavljen sve do sada.

Lupiga.Com/Hina

Naslovna fotografija: FAH