FILM O NACIONALIZMU I KSENOFOBIJI: Svjetska premijera „Srbenke“ Nebojše Slijepčevića

Lupiga.Com

14. ožujka 2018.

FILM O NACIONALIZMU I KSENOFOBIJI: Svjetska premijera „Srbenke“ Nebojše Slijepčevića

Svoju svjetsku premijeru novi dugometražni dokumentarni film Nebojše Slijepčevića, “Srbenka”, doživjet će u natjecateljskom programu 49. izdanja međunarodnog filmskog festivala „Visions du Réel“, koji se održava od 13. do 21. travnja u švicarskom Nyonu. Ovaj poznati festival, rezerviran za svjetske i međunarodne premijere, u devet dana programa pohodi čak 40.000 gledatelja i više od 1.200 profesionalaca u jednom od najznačajnijih Industry događanja u Europi. 

Srbenka
"Film se bavi temama nacionalizma i ksenofobije" (FOTO: Restart)

Slijepčević film prati pripreme i probe za predstavu „Aleksandra Zec“, Olivera Frljića, u izvedbi riječkog HKD Teatra i jedini je film hrvatske produkcije u međunarodnom natjecateljskom programu ovog festivala, gdje će se natjecati s još 14 filmskih naslova, među kojima je i pobjednički film Berlinalea.

„Kazališne probe ubrzo prerastaju u kolektivnu psihoterapiju za sve uključene, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da rat nikada nije završio. Film se bavi temama nacionalizma i ksenofobije, odnosno promatra utjecaj hrvatskog društva i javnog diskursa na živote prvenstveno djece srpske nacionalnosti, koja su rođena u Hrvatskoj godinama nakon završetka Domovinskog rata“, navode u produkcijskoj kući Restart koja stoji iza ovog filma, a podržali su ga Hrvatski audiovizualni centar, Grad Rijeka, Grad Zagreb i Kreativna Europa, potprogram MEDIA. 

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Restart