'AJMO RIJEKA: Kulturne ustanove uklanjaju fašističke simbole s fasada!

Hina

16. travnja 2015.

'AJMO RIJEKA: Kulturne ustanove uklanjaju fašističke simbole s fasada!

Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka (MMSU), Art-kino Croatia iz Rijeke i udruga Škatula u četvrtak počinju s akcijom uklanjanja simbola mržnje i netrpeljivosti s riječkih fasada, kao dio programa obilježavanja 70. godišnjice oslobođenja Rijeke. Akcija počinje danas u Art-kinu uz vodstvo kulturologa Damira Batarela iz udruge Škatula te umjetnika Elvisa Krstulovića iz Fokus grupe. Skupina srednjoškolaca i studenata će izrađivati šablone pomoću kojih će u subotu, 18. travnja, bojom prekriti fašističke simbole koji se pojavljuju na pročeljima riječkih zgrada na području četvrti Krnjevo i Turnić.

Time se, navode organizatori, šalje poruka o važnosti antifašizma te se ujedno ukazuje na problematiku netrpeljivosti u društvenoj zajednici.

Akcija je dio najave manifestacije "Signali nad gradom" povodom 70. obljetnice oslobođenja Rijeke, a koja će bogatim programom u Art-kinu i MMSU-u antifašizam smjestiti u suvremeni društveni kontekst te tematizirati ideju antifašizma i kao opoziciju onim tendencijama u suvremenom društvu koje podržavaju, kako ocjenjuju, rastuću društvenu nejednakost te marginalizaciju pojedinih društvenih skupina.

"Signali nad gradom" žele pokazati kako je antifašizam daleko više od opozicije fašizmu - u njemu se ogledaju vrijednosti humanizma, slobode, bratstva, solidarnosti i jednakosti koje su razvijane tijekom duge povijesti borbe za dostojanstvo svih ljudi, ističu organizatori akcije.

Lupiga.Com via Hina

Naslovna fotografija: MojaRijeka.hr/Lupiga.Com