12. FILMSKE MUTACIJE: Posveta vizionarskim filmskim praksama

I.F.

22. siječnja 2019.

12. FILMSKE MUTACIJE: Posveta vizionarskim filmskim praksama

Jedan od najintrigantnijih filmaša današnjice, katalonski radikalni sineast Albert Serra gost je ovogodišnjih Filmskih mutacija. Tako najavljuju pokretači ovog događaja koji organizira umjetnička organizacija Film-protufilm. Ovo izdanje Filmskih mutacija odvija se u suradnji s velikim brojem partnerskih organizacija - Muzej suvremene umjetnosti, Kino Europa, Kino Tuškanac, Hrvatski filmski savez, zagrebački Kulturno informativni centar KIC, riječko Art-kino Croatia, splitski Kino klub Split, Institut Harun Farocki iz Berlina te Austrijski filmski muzej.

Uz filmove spomenutog Alberta Serre, objašnjavaju u najavi, ovogodišnji program uključuje i na ovim prostorima prvu retrospektivu još jednog katalonskog filmaša, Perea Portabelle, kao i radove američkog redatelja Jamesa Benninga, te njemačkog scenarista, redatelja i medijskog umjetnika, Haruna Farockija i njemačke filmašice i kustosice, Antje Ehmann.

Ove godine Filmske mutacije doživljavaju svoje dvanaesto izdanje, a festival nevidljivog filma održat će se od 20. siječnja do 4. veljače u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac, ali i u Muzeju suvremene umjetnosti, Akademiji dramske umjetnosti i Kulturno informativnom centru KIC. Planirano je i da dio programa kasnije otputuje iz Zagreba na gostovanja u riječkom Art-kinu Croatia te Kino klubu Split. Kao i obično, vrijedi spomenuti, i ove godine je ulaz na sve projekcije i druga organizirana festivalska događanja sasvim besplatan.

"U programu Alberta Serre od 20. do 23. siječnja u kinu Europa bit će prikazano šest njegovih filmova, od posvete Fassbinderu 'Cuba libre' (2013.), preko radikalnih književno-povijesnih porteta: mitskog putovanja Don Kihota i Sancha Panze 'Viteška čast' (2006.) do 'Smrti Luja XIV.' (2016.). Uz razgovore u kinu Europa, Albert Serra će u utorak, 22. siječnja održati masterclass na filmskom odsjeku Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu", otkrivaju iz Filmskih mutacija.

Smrt Luja XIV.
"Smrt Luja XIV." (FOTO: FM Press)

Što se tiče filmova Perea Portabelle ističe se kako se radi o umjetničkim dokumentima revolucionarnih ideja u razdoblju političke represije, zatvaranja i cenzure, a u kojem je djelovala zajednica pjesnika, performera, kompozitora, konceptualnih umjetnika.

"Njegov fantazmatski materijalizam gesta je umjetničkog undergrounda stvarana u prikrivenim okolnostima, a dugotrajno prešućivanje jedan je od razloga da ćemo njegov rad tek sada vidjeti u našim kinima. O Portabellinom opusu u kontekstu međunarodne političke i materijalističke avangarde govorit će suosnivač i stalni suradnik festivala Jonathan Rosenbaum, koji od ranih 1970-ih piše o njegovim filmovima. Retrospektiva njegovih filmova odvija u kinu Europa od 20. do 23. siječnja, a u cijelosti u kinu Tuškanac od 24. do 28. siječnja", najavljuju organizatori.

Ukoliko vas je ova kratka najava zainteresirala, detaljan program možete pogledati na službenim stranicama festivala.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: FM Press