12. FILMSKE MUTACIJE: Posveta vizionarskim filmskim praksama

Filmske mutacije

22. siječnja 2019.

12. FILMSKE MUTACIJE: Posveta vizionarskim filmskim praksama

Jedan od najintrigantnijih filmaša današnjice, katalonski radikalni sineast Albert Serra gost je ovogodišnjih Filmskih mutacija. Uz filmove Alberta Serre program uključuje i prvu retrospektivu katalonskog filmaša Pere Portabelle na ovim prostorima, kao i radove Jamesa Benninga, Haruna Farockija i Antje Ehmann.

Dvanaesto izdanje Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma održava se od 20. 1. do 4. 2. u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, Akademiji dramske umjetnosti i Kulturno informativnom centru KIC. Dio programa kasnije će gostovati i u riječkom Art-kinu Croatia te Kino klubu Split. Ulaz na sve projekcije i događanja je besplatan.

U programu Alberta Serre od 20. do 23. siječnja u kinu Europa bit će prikazano šest njegovih filmova, od posvete Fassbinderu "Cuba libre" (2013.), preko radikalnih književno-povijesnih porteta: mitskog putovanja Don Kihota i Sancha Panze "Viteška čast" (2006.) do "Smrti Luja XIV." (2016.). Uz razgovore u kinu Europa, Albert Serra će u utorak, 22. siječnja održati masterclass na filmskom odsjeku Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Smrt Luja XIV.
"Smrt Luja XIV." (FOTO: FM Press)

Filmovi Pere Portabelle umjetnički su dokumenti revolucionarnih ideja u razdoblju političke represije, zatvaranja i cenzure, u kojem je djelovala zajednica pjesnika, performera, kompozitora, konceptualnih umjetnika. Njegov fantazmatski materijalizam gesta je umjetničkog undergrounda stvarana u prikrivenim okolnostima, a dugotrajno prešućivanje jedan je od razloga da ćemo njegov rad tek sada vidjeti u našim kinima. O Portabellinom opusu u kontekstu međunarodne političke i materijalističke avangarde govorit će suosnivač i stalni suradnik festivala Jonathan Rosenbaum, koji od ranih 1970-ih piše o njegovim filmovima. Retrospektiva njegovih filmova odvija u kinu Europa od 20. do 23. siječnja, a u cijelosti u kinu Tuškanac od 24. do 28. siječnja.

Detaljan program provjerite na službenim stranicama festivala.

Lupiga.Com via Filmske mutacije

Naslovna fotografija: FM Press