DVOSTRUKI PROGRAM: Dvije svjetske premijere neoavangardnog američkog filmaša u Zagrebu

E.K.

29. prosinca 2016.

DVOSTRUKI PROGRAM: Dvije svjetske premijere neoavangardnog američkog filmaša u Zagrebu

U dvorani Gorgona zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti jučer je otvoren dvostruki program u kojem su prikazani filmovi „Ash 01“, „Spaljena zemlja“ i „Mjerenje promjene“, američkog umjetnika politika krajolika Jamesa Benninga, neoavangardnog filmaša-matematičara strukturalnog filma. Vrijedi istaknuti kako je Zagreb imao čast da upriliči svjetsku premijeru dva od tri filma - „Ash 01“ i „Spaljena zemlja“, dok je „Mjerenje promjene“ premijerno prikazano prošlog mjeseca u Austriji.

Program Jamesa Benninga odvija se u sklopu interdisciplinarnih serija dispozitivi umjetnika, Filmskih mutacija: X. festivala nevidljivog filma, kustosice Tanje Vrvilo. Nakon 40-godišnje 16-milimetarske filmske prakse Benning razvija principe izmještanja za digitalne i druge dispositive. 

“Ash 01“ je deklasificirani snimak napravljen od zvučnog zapisa bombardera B-52, 26. prosinca 1972. godine, tijekom “božićnog tepih-bombardiranja” vijetnamskog Hanoja. 

„Spaljena zemlja dio je mog projekta 'Untitled fragments'. To je šezdeset minuta sumraka, samo jedan kadar spaljene šume, od ovoljetnog požara, u blizini mojih 'Dviju koliba' u Sierrama”, kaže filmaš o svom uratku koji je jučer u Zagrebu doživio svoju svjetsku premijeru.

U dvostrukom programu netom nakon „Ash 01“, prikazan je i njegov drugi film, „Mjerenje promjene“ snimljen ove godine. 

James Benning
Zagreb je imao čast da upriliči svjetsku premijeru dva filma Jamesa Benninga (FOTO: Wikipedia/ManfredWerner)

„To je digitalni pandan mom 16-milimetarskom filmu 'Casting a glance' iz 2007. godine. Snimio sam ga na 73. rođendan kod Rozel Pointa na sjevernoj obali Velikog slanog jezera u Utahu. To je pogled na Spiralni nasip Roberta Smithsona ujutro od 8:57 sati i poslijepodne od 15:12 sati“, pojašnjava umjetnik koji je film zagrebačkoj publici pokazao jučer na godišnjicu njegova stvaranja, a koja je ujedno i Benningov 74. rođendan.

Njegovi fascinantni postupci izmještanja dugog trajanja zrcale struje američke povijesne avangarde, a osobna ustrajnost na linijama bijega na teritoriju “spaljene zemlje” čini ga jedinstvenim autorom filmske i suvremene umjetnosti. Njegova „instalacija za kino”, što je termin samog Benninga, pod naslovom „Casting a glance“ iz 2007. godine, u kojoj preklapa simuliranu povijest „Spiralnog nasipa“ Roberta Smithsona s osobnom poviješću, mjerač je promjena njegovih dispozitiva. 

Njegov umjetnički vrhunac rizomatski je projekt „Dvije kolibe“ („Two Cabins“), dugogodišnji detournament, odnosno diverzija, započet je gradnjom replike kolibe na jezeru Walden, američkog filozofa Henryja Davida Thoreaua i kolibe u šumama Montane američkog matematičara Theodora Kaczynskog, poznatog pod nadimkom Unabomber. Benningove kolibe udaljene su četrdesetak metara jedna od druge, a izgradio ih je pored svoje planinske kuće okružene šumama Sierra Nevade.

Program Jamesa Benninga ujedno je prolog desetom izdanju Filmskih mutacija: Festivala nevidljivog filma koje će odvijati od 24. do 31. siječnja 2017. godine pod naslovom „NASILJE + UTOPIJA“, (gewaltpia), s filmovima i uz prisutnost Abela Ferrare, Béle Tarra, Masaa Adachija s kojim će Skype-razgovor voditi Go Hirasawa, gostovanjem filmaša, performera, glazbenika Marca Hurtada, te projekcijama filmova Motohara Jonouchija i Katsa Kanaija. 

Nakon toga, 24. i 25. siječnja 2017. godine Mutacije se otvaraju u Art-kinu Croatia u Rijeci, a 26. i 27. siječnja priča se nastavlja u Muzeju suvremene umjetnosti i Kinu Europa u Zagrebu.

Instalacije za dva prostora Muzeja suvremene umjetnosti jučer u Zagrebu odabrao je James Benning osobno, a program umjetničke organizacije Film-protufilm odvija se u partnerstvu s Muzejom suvremene umjetnost, u sklopu programa Kino umjetnika, uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) i Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, te kako kažu organizatori, ljubaznošću Jamesa Benninga osobno.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/vimeo