ZAGREB ODAO POČAST VELIKANU: Pogledajte lokaciju na kojoj će se nalaziti ulica Milana Mladenovića

Ivor Car

15. listopada 2012.

ZAGREB ODAO POČAST VELIKANU: Pogledajte lokaciju na kojoj će se nalaziti ulica Milana Mladenovića

Nakon što su njegovo ime ponijele ulice u Beogradu i Podgorici čini se da je došlo vrijeme da i zagrebačke gradske vlasti po Milanu Mladenoviću, inače rođenom Zagrepčaninu, imenuju jednu ulicu. To bi se službeno trebalo dogoditi koncem sljedećeg tjedna, a odluka je pala da se Mladenovićevom proglasi ulica koja će u bliskoj budućnosti spajati Sarajevsku i Sajmišnu cestu na samom istoku Novog Zagreba. Susjedna, nedavno izgrađena ulica, ponijet će ime Karla Metikoša, a čini se da će sve buduće ulice u naselju koje nastaje nositi imena zaslužnih glazbenika

Iz zagrebačkog Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova, stigla je vrlo dobra, iako očekivana vijest. Naime, taj će odbor prihvatiti prijedlog da Milan Mladenović, kultni frontmen Ekatarine Velike i gitarist Šarla Akrobate u glavnom hrvatskom gradu dobije svoju ulicu. Prijedlog je pred odbor upućen ove godine, zajedno s prijedlogom da se jedna ulica imenuje i po legendarnom glazbeniku Karlu Metikošu. Od tada se intenzivno radilo na pronalaženju lokacija za ove glazbene velikane, budući se išlo na varijantu da se ne preimenuju već postojeće ulice, jer bi to stanovnicima tih ulica donijelo neprilike u vidu mijenjanja dokumenata, nego da se Mladenovića i Metikoša „počasti“ sasvim novim ulicama. Odbor je od svibnja čekao očitovanje Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb-Istok po ovom pitanju, a nakon što se iz tog Vijeća nisu oglasili sukladno proceduri smatra se kao da se slažu s prijedlogom. Imenovanja bi službeno trebala biti proglašena na sjednici Odbora zakazanoj za 25. listopad.


Milan Mladenović (SCREENSHOT: YouTube)

Obojica glazbenika koja su nas zadužila svojim radom dobit će ulice u Novom Zagrebu, gdje niče novo naselje. Radi se o do sada neimenovanim ulicama u blizini novozagrebačkog Getroa, na lokaciji na kojoj se još uvijek nalazi gradilište. Ulica koja će ponijeti Metikoševo ime nedavno je dovršena, a na budućoj Mladenovićevoj još uvijek traju radovi i na kraju će biti spojena sa Sajmišnom cestom koja vodi do popularne sajamske lokacije i dalje do naselja Mičevac.

SJEĆANJE NA BEZVREMENSKOG VELIKANA: Umro je samo jednom - 17 godina otkako je otišao Milan Mladenović

20 GODINA KASNIJE: Kako su EKV, Partibrejkersi i Električni orgazam pokušali zaustaviti rat i Miloševiću pokazali srednji prst

ON JE BIO MUZIKA: Dvije decenije kako nema Ivana Vdovića - Vd-a, legendarnog bubnjara Šarla akrobate i EKV-a

PRISJETIMO SE VELIKE UMJETNICE: Deset godina otkako je otišla Margita Stefanović Magi

Za sada se još nitko nije pobunio zbog ovih imenovanja, ali ne treba sumnjati da će određene strukture osporavati Mladenovićevu zaslužnost, pozivajući se na toliko prizemne argumente da ih ovdje niti nećemo navoditi.


Pogled iz buduće Mladenovićeve ulice na rotor u zapruđu (SCREENSHOT: Google maps)

„Popularna kultura 80-tih vodi živahan zagrobni život koji prati veliki medijski i općenito kulturni utjecaj. Zato nazvati neku ulicu, trg ili park po Milanu Mladenoviću znači dati i priznanje jednoj epohi, jednoj mladosti i jednom načinu razmišljanja brutalno zatučenom tijekom 90-tih godina“, napisao je na svom blogu još prije ravno godinu dana Marin Knezović predsjednik Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova Grada Zagreba, potaknut pitanjem jednog novinara kojeg je zanimalo Tko je Milan Mladenović“. Zanimljivo je spomenuti kako je Odbor mišljenja da bi ulice koje se u budućnosti budu izgradile u ovom dijelu grada nose imena zaslužnih glazbenika.


S rotora će se desno skretati u Mladenovićevu ulicu, na koju će izlaziti Metikoševa (SCREENSHOT: Google maps)

Inače, Mladenović je rođen u Zagrebu 21. rujna 1958. godine, a šest godina kasnije se seli u Sarajevo, da bi se nakon nekoliko godina ponovno preselio, ovaj put u Beograd, gdje postaje jedna od ključnih osoba novog vala, krenuvši od benda Limunovo drvo, preko Šarla Akrobate, do njegovog najplodonosnijeg razdoblja u Ekatarini Velikoj. Umro je 5. studenog 1994. godine. Već ranije je "dobio" ulice u Podgorici i Beogradu, gdje osim ulice u predgrađu njegovo ime nosi i plato pred Domom omladine. Zanimljivo je i kako će se, sasvim slučajno i simbolično Mladenovićeva ulica spajati na Sarajevsku.

Lupiga.Com