PRISJETIMO SE VELIKE UMJETNICE: Na današnji dan otišla je Margita Stefanović Magi

Lupiga.Com

18. rujna 2012.

PRISJETIMO SE VELIKE UMJETNICE: Na današnji dan otišla je Margita Stefanović Magi

Na današnji dan, 2002. godine, svijet je napustila Margita Stefanović Magi, vjerojatno najveća žena jugoslavenskog rocka. Još deset godina ranije u jednom je intervjuu na pitanje kako sebe vidi za deset godina, Margita rekla – „ne mogu sebe da vidim, mačke zažmire kad gledaju u budućnost“. Svoje posljednje godine života provela je na Voždovcu u skloništu za beskućnike i trošnoj garaži u beogradskom predgrađu, osuđena na pomoć prijatelja i zaljubljenika u njeno djelo. Odlaskom ove velike umjetnice, nadamo se, prva postava EKV-a opet se našla zajedno


Margita Stefanović Magi (FOTO: Facebook/Magi fun page)

Posljednje godine života Margita Stefanović provela je u trošnoj garaži u beogradskom predgrađu Borča i skloništu za beskućnike na Voždovcu, a izdahnula je u Infektivnoj klinici u Beogradu. Već godinama prije nje umrli su i njeni prijatelji iz originalne postave EKV-aIvica Vdović, 1992. godine, Milan Mladenović, 1994. godine i Bojan Pečar, 1998. godine.

KOSA BOJE SREBRA: Poslušajte novu pjesmu Zorana Predina inspiriranu legendarnom Margitom Stefanović

SJEĆANJE NA BEZVREMENSKOG VELIKANA: Umro je samo jednom - 17 godina otkako je otišao Milan Mladenović

Ekatarina za sva vremena

Iako to nikada službeno nije objavljeno, pretpostavljalo se da je Margita umrla zbog posljedica dugogodišnjeg konzumiranja teških droga, što je na koncu rezultiralo i dijagnosticiranim HIV virusom.


EKV na okupu (FOTO: Facebook/Magi fun page)

Rođena je 1959. godine kao kćer jedinica poznatog beogradskog redatelja Slavoljuba Stefanovića Ravasija i Desanke Nikolić. Odrasla je u Beogradu u Albanskoj ulici, a srednju muzičku školu završila je u klasi s Ivom Pogorelićem, međutim za razliku od njega ona je odbila ponudu za nastavak školovanja na prestižnom moskovskom konzervatoriju. Umjesto toga upisuje studij arhitekture i završava ga u roku – iste godine kada se oformljuje i bend Katarina II., kojeg je slušala na jednom od njihovih prvih koncerata. No, ovaj događaj i pridruživanje bendu kasnije ipak neće navesti kao životnu prekretnicu. Naime, na pitanje novinara u jednom prijeratnom intervjuu, kao prekretnicu je izdvojila dva događaja.


Margita (FOTO: Facebook/Magi fun page)

„Prvi je moje prvo muzičko takmičenje u životu. To je kad si mali i sam sebi moraš da odrediš mesto, jer je to jedino kako možeš da prođeš. Drugi je kad sam završila jedan čist period svog života, studije arhitekture. Dešavale su mi se sve lepe stvari u životu; putovanja, Ijubavi... Jednog dana, vraćajući se kući avionom, gledala sam oblake ispod sebe i mislila da ću, u životu, ili tako lepo živeti i lagati se ili se neću lagati. Onda sam se odlučila za ovu drugu varijantu“, rekla je tada Margita jasno odavši da je odabrala put u kojem sebe neće lagati. Milan Mladenović pričajući na ovu temu jednom će prilikom istaknuti kako je bio fasciniran njenim talentom i kako ju je uspio pridobiti da kupi sintesajzer i pridruži se bendu.


(FOTO: Facebook/Magi fun page)

Osim za bend Margita tih godina muziku komponira i za više kazališnih predstava, ali i za jednu televizijsku dramu. Okušala se i kao glumica, pojavljujući se u igranom filmu Gorana Markovića, „Tajvanska kanasta“, u kojem se pojavljuje i sam EKV izvodeći pjesmu „Tatoo“. Svojevremeno se pojavljivala i kao gost nekih kolega, poput Elivsa J. Kurtovića ili Van Gogha. Nakon Milanove smrti svirala je u bendu Kurajberi, a formirala je i skupinu EQV koja je izdala album „Ti si sav moj bol“. Posljednji njen muzički uradak je muzika za predstavu „Kaput mrtvog čovjeka“, koju je komponirala nedugo prije smrti. Zbog svoje ovisnosti o drogama rasprodala je gotovo sve vrjednije pokretnine i nekretnine te na koncu ovisila o pomoći poznanika i zaljubljenika u njezino djelo.


Kao da je bilo nekad ... (FOTO: Facebook/Magi fun page)

Nakon njenog odlaska prva postava onoga što poznajemo kao Ekatarina Velika opet se našla zajedno, na nekom drugom svijetu. Za kraj ovog podsjetnika o jednoj izvanrednoj umjetnici, osvrnimo se još samo na jednu njenu izjavu: „Žao mi je što ne živimo u nekoj drugačijoj, zdravijoj zemlji; što svi zajedno nismo malo zdraviji, realniji, prizemniji pa da neke stvari drugačije funkcionišu, da se drugačije definišu“.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube