RIP BRANKO ČRNAC TUSTA: Bez Tuste protiv idiota

Ivan Kegelj

15. listopada 2012.

RIP BRANKO ČRNAC TUSTA: Bez Tuste protiv idiota

Sinoć, u nedjelju navečer, umro je Branko Črnac Tusta, frontman KUD Idijota. Ako postoji nešto iza života, ako je istina to što pričaju o paklu i raju - zbor gologuzih anđela večeras može uzeti slobodno. Večeras od 22.00 sata nastupit će Tusta, s glazbenom pratnjom po vlastitom izboru. Mi koji ostajemo pričat ćemo djeci i unucima o jednom pulskom bendu koji je prašio punk i punkerima koji su ostali pri zdravoj pameti kad su svi na ovim meridijanima i paralelama doslovno poludjeli. Ovom novicom privremeno se opraštamo od Tuste, da bi mu se vratili svaki put kad iz zvučnika čujemo nešto poput: "Ali nije to još gotovo!"

Branko Črnec Tusta umro je sinoć, u dobi od 57 godina. U KUD Idijotima odradio je 27 godina staža i upisao se u legende punka. Prvi put na pozornicu je stao 1985. godine. Idijoti tad su bili mali, imali su tek četiri godine. Čovjek bez ikakvog pjevačkog iskustva uskoro će ih učiniti velikima. U brodogradilištu Uljanik radio je u plavoj kuti. U vrijeme kad su bivši Jugoslaveni poludjeli, Tusta je s Idijotima pjevao o fašizmu. U pjesmi "Božina" Tusta na kraju izgovara stihove: "Ja san sve svoje pasa / San bija, san vidija, san jeba / Sad ja san star i brzo ću umrit / Ali, dica, za vas me je strah..."

U to vrijeme KUD Idijoti zajebavali su Franju Tuđmana, samoprozvanog hrvatskog poglavnika, jednog od autora zla koje je zauvijek promijenilo naš svijet.

Oni kojima su Idijoti bili tek usputna stanica u glazbenom odrastanju najviše će Tustu pamtiti po obradama revolucionarnih pjesama, hitovima Bella ciao i Bandiera rossa.

Dvije posljednje godine Tusta se borio s mikrocelularnim karcinomom pluća i grla. „Stalno sam doma jer ništa ne čujem”, nedavno se požalio medijima, a zbog bolesti je gotovo u potpunosti izgubio glas. Još od lipnja prošle godine Idijoti su zapravo prestali postojati, odnosno prekinuli su sve aktivnosti i prešli, u kako su to tada službeno obznanili, u „fazu hibernacije”. Otkazali su sve nastupe i objasnili da će pratiti razvoj Tustinog oporavka i u skladu s time donijeti odluke o budućim akcijama. Za pomoć Tusti na više lokacija u nekoliko zemalja bivše Jugoslavije održani su humanitarni koncerti, a čak je i prošlogodišnji opatijski nastup kultnog Exploiteda, kao i cijele Barufe,  prošao u znaku podrške Tusti.


Tusta na jednom od Exita (FOTO: Lupiga.Com)

Sljedećeg tjedna u pulskom Uljaniku trebao se održati i koncert Dubioze kolektiv i Atheist Rapa kako bi se financijski pomoglo njegovo liječenje. No, Tusta taj koncert nije dočekao. U Beogradu su prošlog mjeseca u istu svrhu svirali Disciplina kičme, Partibrejkersi, Električni orgazam, Rambo Amadeus, Kanda Kondža i Nebojša, Dža ili Bu, Horkestar, kao i KBO, nakon Idijota najdugovječniji bend ovdašnje punk scene. Koncert Partibrejkersa Tusta je ipak pogledao ovoga ljeta, kada se bez svoje prepoznatljive kose pojavio u pulskom Uljaniku, kako bi, rekao je tada, pozdravio svoje prijatelje.

Cijelog jutra oni koji su voljeli Tustu i Idijote na Facebook grupama benda i Tuste, ostavljaju oproštajne poruke. „*T*u*S*T*(A)* neka ti vjetar bude uvijek uz leđa i sunce na licu,a na vjetru sudbine pleši sa zvijezdama!”, „Putuj prijatelju. Neka ti je laka zemlja...”, „Zbogom Veliki Covece! NIKADA te necemo zaboraviti!”, „we salute you legendo”, “Novi Sad te zauvek voli!!!”, „zlatno srce prestalo je da kuca, radničke ruke miruju sad, Bog nam slomi srce i dokaza da si uzima samo najbolje od nas! Neka Ti je laka zemlja Istarska Vječiti Lafe“, „Ovo nije zbogom prijatelju dragi, zauvek ces biti tu u mom srcu. Pocivaj u miru“, samo su neke od emotivnih poruka koje stižu iz svih krajeva bivše Jugoslavije.


Omot kasete i rado viđen logotip za majice

Otvorilo im se na subotičkom festivalu davne 1987. godine. Do tada su KUD Idijoti bili poznati i cijenjeni među rijetkima, a od tada su se i kod šire javnosti prometnuli u ponajbolji jugoslavenski punk bend. Praktički do sinoć, kada je preminuo pjevač Tusta, bili su i najdugovječniji punk bend na ovim prostorima. S Tustinim odlaskom u povijest je otišao i bend kojeg smo naprosto obožavali, ali koji se zapravo raspao još 2000. godine kada su ga napustila dva važna člana - basista Dr. Fric i bubnjar Ptica. Korijene bend vuče još iz 1979. godine kada je osnovan bend Nafta (gitarist Sale Veruda i basist Bucolini), od kojeg će se četiri godine kasnije oformiti Kud Idijoti. Tusta im se pridružuje 1985. godine i uskoro kreću u nizanje fascinantne diskografije.

EXPLOZIVNO: Glasovi društvenog otpora

RAMBO, EDO MAAJKA, RUNDEK, DINO ŠARAN: Zbog toga sam antifašista

Legenda je počela s, po našem sudu, najboljim koncertnim albumom Legendarni u živo. Nastavilo se duhovito naslovljenim EP-om Bolje izdati ploču nego prijatelja, a potom i kultnim Lutke na koncu i Hoćemo cenzuru. Za tadašnje naklade ovi su EP-ji izdani u nevjerojatno skromnih 1.000 (Bolje izdati ploču), 1.200 (Lutke na koncu) i 2.000 (Hoćemo cenzuru). Uslijedili su koncerti po inozemstvu, uglavnom Italiji, Njemačkoj i Švicarskoj. Upravo u Švicarskoj snimljen je i novi koncertni album, Live in Biel, inače vrlo raritetno izdanje koje su posjedovali samo pravi sretnici. Otprilike u to vrijeme Idijoti su u Italiji prouzrokovali i pravi mali međunarodni incident, kada su na samom jugu ove zemlje, u Reggio Calabriji, zaprašili svoju uspješnicu Bandiera Rossa. Karabinjeri su smjesta zaustavili svirku, a o skandalu su izvijestili gotovo svi talijanski mediji. Inače, taj je koncert na inzistiranje publike ipak nastavljen, a talijanske vlasti kasnije su se pravdale da prekid nije bio naložen, već ga je samostalno prekinuo jedan karabinjer. „Očigledno je da i danas na jugu Italije još ima takvih koji, kao i u vrijeme fašizma, ovu melodiju doživljavaju kao provokaciju“, stajalo je u naknadnom priopćenju organizatora.


Stara vremena (FOTO: Kud Idijoti)

Diskografija se nastavila s još jednim draguljem stvaralaštva grupe Bolivia R'N'R' koji se, u vrijeme kada ZAMP nije ni postojao, presnimavao kao lud, a omot se iscrtavao olovkom. O koliko se važnom albumu radi najbolje ćemo ilustrirati spomenemo li da su na njemu objavljeni Darwill, Tko zna…, Kad sunce opet zađe, Ratna pjesma, O' Bella Ciao … Pred sam rat Idijoti objavljuju i vjerojatno njihovo najprodavanije izdanje Mi smo ovdje samo zbog para, a nakon toga tempo pomalo usporava (Glupost je neuništiva, Tako je govorio Zaratusta, Istra ti materina, Megapunk, Cijena ponosa), da bi se konačno zaustavila 2001. godine s Remek-djelom. No, zapravo na posljednjim su albumima, prema mišljenju starih fanova, izgubili ponešto od žestine i angažiranosti. Nešto prije izdavanja Remek-djela bend se i praktički raspao, odlaskom već spomenutih dr. Frica i Ptice.


Danas veliki raritet - (FOTO: Degen Erik)

U vrijeme mračnih devedesetih godina Idijoti su bili vrlo nepoželjna pojava na hrvatskim radijskim i televizijskim stanicama, a uzrok tome pronađen je u intervjuu kojeg su Sale Veruda i dr. Fric na ljeto 1995. godine dali Feral Tribuneu. U tom su intervjuu otvoreno kritizirali društveni poredak, naglašavajući da su „drugovi radnici dobili ono za što su glasali“, ali i da se u zemlju uvukao vojni, politički i ekonomski strah te da kolo vodi „šačica sitnih duša“. Inače, kurioziteta radi, prisjetimo se i kako su već tada žestoko napali Hrvatsku glazbenu uniju, koja im je uzvratila udarac. Nakon toga je uslijedilo ignoriranje Idijota čija se muzika više nije mogla čuti gotovo nigdje osim na njihovim koncertima, dok je Tusti u Puli nepoznata osoba čak prijetila bombom. Jedan su od posljednjih hrvatskih bendova koji je 1991. godine svirao u Srbiji, a nekoliko maloumnika, pisao je tada izvrsni jugoslavenski magazin Ritam, tom ih je prilikom napalo, a napad su članovi benda javno pripisali upravo maloumlju. Devet godina kasnije u Beogradu i Novom Sadu rasprodat će dvorane kapaciteta od 5.000, odnosno 9.000 ljudi.

Suvišno je nabrajati sve koncerte i hitove koje su nam KUD Idijoti dali. Njima ćemo se vraćati kroz godine što dolaze, pričajući djeci i unucima: Eh, kakav je to bend bio. Na koncu ćemo zavrtjeti još jednu, koja bi mogla biti Tustin posljednji pozdrav. Na prvoj crti ratišta s idiotima ostajemo bez KUD Idijota s Tustom na mikrofonu.

Zbogom Tusta, vidimo se!

Lupiga.Com