Večernji list eksluzivno: Znamo koliko košta hrvatski ponos i gdje ga možete kupiti!

Mladen Barbarić

5. kolovoza 2006.

Večernji list eksluzivno: Znamo koliko košta hrvatski ponos i gdje ga možete kupiti!

Novina koja na svojim stranicama već godinama lukavo potpiruje nacionalni ponos, mudro je iskoristila dolazak državnog praznika ne bi li ponositom Hrvatu ekskluzivno prodala zastavu njegove vlastite zemlje, za niti tričavih 50 kuna. Uslužni 'Večernjak' nudi "Jedinstvenu priliku za svaku kuću, za svaku zgradu, za vaš dom!" izrađenu u tehnici poznatih kineskih majstora s početka 21. stoljeća

Ni malo mi nisu simpatični nacionalisti, ni najmanje ne toleriram crkvene fanatike, kojim god simbolom da tjeraju vraga. Bilo to tamjanom, lukom ili skrušenom molitvom, sve je to meni ignorantu ista stvar. Ne cijenim ni one paranoidne tipove koji mrze sve što ne poznaju. Općenito, gade mi se svi redom. A zašto sam toliki pizdek, ne Hrvat, govno srpsko i heretik?

Zbog primjera "neprirodnog koitusa muhe i slona" koji po nekoj inerciji žive u ovoj državi. Posljednji ovakav nebulozan primjer doslovno mi je pao pod smrdljive noge kada sam otvorio Večernji list od četvrtka. Ukoliko je na vrijeme stigao do trafike, ponosni je Hrvat od Večernjaka mogao dobiti na poklon zastavicu "Republike Hrvatske" izrađenu u tehnici poznatih kineskih majstora s početka 21. stoljeća.

Ovaj maleni barjak veličine 20x10 cm tek je ogledni primjerak i trebao bi natjerati državotvornog Hrvata da kupi "onaj pravi" kojeg ljubazni momci iz Večernjakovog marketinga nude "za samo 49 kuna". Novina koja na svojim stranicama lukavo potpiruje nacionalni ponos, mudro je iskoristila državni praznik ne bi li ponositom Hrvatu ekskluzivno prodala zastavu njegove vlastite zemlje za niti 50 kuna. Uslužni Večernjak nudi "Jedinstvenu priliku za svaku kuću, za svaku zgradu, za vaš dom!". Trobojnica dužine metar i pol s gotovo metar uveselit će svakog valjanog Hrvata, a nemjerljivi hrvatski ponos i ljubav prema domovini donijet će i vrlo opipljiv prihod Večernjaku.

Na kraju krajeva zašto i ne? U kapitalizmu sve ima svoju cijenu, a Večernjakovi marketinški stručnjaci dobro su proučili omjer ponude i potražnje nakon čega su zaključili da simbol tisućljetnih težnji za slobodom i obilježje stoljetne patnje čitavog naroda pod tuđinskim jarmom, u napokon slobodnoj Hrvatskoj ne vrijedi ni 50 kuna. Eto.