Nepodobni "Puž"

Božidar Alajbegović

30. rujna 2004.

Nepodobni "Puž"

Nakon što je književnu scenu zatrpao raznoraznim svojim "Ambrama", "Fukarama", "Svetinkama", te sličnim literarnim uradcima koji su duuugo vladali ljestvicama najčitanijih i najprodavanijih knjiga u Hrvatskoj, napokon je, vjerovali vi ili ne, došao čas da nakladnici odbiju objaviti novi rukopis Ivana Aralice. Je li to na vidiku priča o žrtvi?

Prema pouzdanim informacijama koje ima Večernji list, zagrebačko Znanje, u kojem je osamdesetih godina prošloga stoljeća, a kasnije u ediciji izabranih djela, Ivan Aralica objavio svoje najbolje romane, odbilo je objaviti novu knjigu ovog pisca.

Rukopis romana "Puž", kako Kis (www.knjiga.hr) prenosi iz Večernjaka od 29.09., ponuđen je zatim Nakladi Pavičić, u čijem su izdanju u posljednjih nekoliko godina izišli Araličini kontroverzni romani s ključem "Ambra" i "Fukara" (te podžanru bliska "Svetinka"), koji su dugo vladali ljestvicama najčitanijih i najprodavanijih knjiga u Hrvatskoj, potaknuvši kako veliki čitateljski interes, tako i burna reagiranja i s književnokritičkih i s političkih strana. No, usprkos svemu tome, i taj se nakladnik, navodno, premišlja o tiskanju najnovijeg romana svoga "kućnog autora".

Još se ne zna točno što je toliko sporno u ovom romanu da ga odbijaju naši nakladnici – možda sama njegova tematska okosnica - aktualna hrvatska politika prema haaškom tribunalu?

"U 'Pužu' sam posegnuo za modelom političke basne, ne dakako one ezopovske, nego moderne basne kakvu su pisali Orwell i Grass... U središtu je određena politika koja nalazi sublimaciju u naravi puža: poniznosti, puzanju, ljigavosti... Konkretne se osobe neće prepoznati, ali prepoznat će se svatko tko u takvoj politici participira", rekao je Aralica Večernjem listu.

Za kraj si još samo trebamo postaviti pitanje - hoće li Aralica iskoristiti priliku i početi praviti nekakvu žrtvu od sebe …