Slavna europska groblja

iksx@lupiga.com

30. rujna 2002.

Slavna europska groblja

Kako u nogometu postoji Kup Uefa i Liga Prvaka, a neki se sjećaju i Kupa Kupova, tako u drugim stvarima postoje drugi kupovi i natjecanja. Od danas je Mirogoj, naime i naistinu, član ASCE. A šta je to i šta to znači, pročitajte

Na našu veliku radost, od ponedjeljka je zagrebačko gradsko groblje Mirogoj primljeno u Udruženje značajnih groblja u Europi (ASCE), ponosno, nasmiješeno i oduševljeno je izvijestio direktor Gradskog Groblja Darko Borovina.
Cilj ove udruge osnovane u studenom prošle godine je podizanje razine svijesti o povijesnoj i kulturnoj važnosti groblja, uključivanje sveučilišta u povijesna i kulturološka istraživanja o grobljima, poticanje zakonodavnih mjera za promicanje kulturološkog upravljanja grobljima te međusobna suradnja na zajedničkim projektima obnove i organiziranja putujućih izložbi.
Kako bi se postigli navedeni ciljevi, organizirat će se stručna usavršavanja, izradit će se Vodič europskih groblja od povijesne i umjetničke važnosti, a svako od groblja unutar udruženja izabrat će po jednu grobnicu od europske važnosti koju će onda svi skupa obnoviti, uslikati i slično.
Udruženje je do danas okupilo 27 poznatih eurposkih groblja, a svi zainteresirani ih mogu razgledati na web-stranici www.significantcemeteries.net.
- Uvrštavanjem Mirogoja u Udruženje, a zatim i u Vodič europskih groblja koji će se izraditi, postat ćemo turistički zanimljiviji. Nadalje, u sklopu udruženja otvaraju se mogućnosti za zajedničke projekte obnove i slično, a ne treba zaboraviti niti na promicanje povijesnih i kulturnih vrijednosti, kao i novih tehnologija katalogiziranja grobnica, izrazila je svoje zadovoljstvo primanjem Mirogoja u obitelj istaknutih europskih groblja predsjednica gradske Skupštine Morana Paliković-Gruden.
Govoreći o kulturno-povijesnoj važnosti zagrebačkog groblja, povjesničarka umjetnosti Željka Čorak je istaknula kako je Mirogoj jedno od najmonumentalnijih grobalja Europe, te da je kao takvo "prvorazredan izvozni artikl".