Umjetnošću po glavi

Božidar Alajbegović

2. rujna 2004.

Umjetnošću po glavi

Osim što ih ugurasmo u našu ovotjednu anketu, taksisti imaju noseću ulogu i u novici koja slijedi, a ona će pokazati kako i umjetnost ponekad može biti ubojita. Ovoga puta na sreću sve se završilo ipak samo s manjom povredom, ali vas moramo upozoriti da pazite kada šetate zagrebačkim Kvatrićem, da i vas po glavi ne strefi umjetnost teška oko pet kilograma
Taksist Ivan Marić doživio je pravi šok kada ga je prekjučer (31.08.) na Kvaternikovom trgu u Zagrebu u glavu pogodio dio umjetničkog djela poznatog umjetnika Hanibala Salvara.

Kako iz Večernjaka doznajemo, veliku kartonsku umjetničku instalaciju tešku oko pet kilograma, kakvima su inače ukrašena gotovo sva pročelja zgrada na Kvatriću, iznenadni je vjetar odlomio s jednog balkona te je potom pala ravno na glavu nesretnom taksistu.

- Ovoga nema nigdje na svijetu nego kod nas. Pa kakva je ovo umjetnost, pa što je ovo?! Ni kriv ni dužan sam dobio po glavi. Sreća da malo dijete nije prolazilo jer ne znam što bi bilo - rekao je potreseni I. Marić, koji se nakon udarca neprestano tuži na jake bolove u glavi i vrtoglavicu.

Liječnički pregled nije uspio obaviti odmah nakon primanja udarca jer, kako kaže, u bolnici u Dubravi uređaj za snimanje glave bio je u kvaru pa će to svakako učiniti danas. Nesretni Marić pozvao je i policiju jer želi znati tko je glavni krivac protiv kojeg, kako kaže, namjerava pokrenuti i sudski postupak.

- Ukoliko gospodin zatraži liječničku pomoć, bolnica je dužna dostaviti nam svu dokumentaciju po kojoj mi dalje postupamo - kažu u policiji. Stanar zgrade s koje je pala instalacija tvrdi da ne zna tko je i zašto postavio instalacije te je dodao da ga nitko nije tražio dopuštenje za to.