Izložba glomaznog otpada

miro@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Izložba glomaznog otpada

Ova vijest je namjenjena ljubiteljima konceptualne (instalacijske) umjetnosti, staretinarima i braći Romima. Požurite jer u vašem glavnom gradu još samo dan ili dva trajat će izložba smeća ostavljenog na ulici (glomaznog otpada op. a.). Odbačene uspomene, uređaji iz šezdesetih, stare nepročitane knjige i još mnoštvo toga...
Da napišem ovu novicu zapravo me nagnao jedan strani turist na recepciji jednog zagrebačkog hotela, koji je recepcionara zbunio pitanjem kakva vrsta umjetnosti se ovog dana odvija na ulicama omiljenog nam grada. To ipak nije nekakva umjetnička instalacija, mada može postati takvom ako hoćete promatrati cijelu stvar s jednog sociološkog, društvenog ili kulturnog pogleda. To je zapravo gomila glomaznog otpada koji je ovih dana osvanuo na glavnom trgu i okolnim ulicama. Iako se glomazni otpad ostvalja svake godine, uvijek je zanimljivo baciti pogled na hrpu smeća.
Po mom osobnom zapažanju prevladavaju kućni namještaj, stari tehnički uređaji, odbačene knjige, a može se naći i odbačene odjeće, obuće, kadi za kupanje i dječjih kolica. Meni najzanimljivija gomilom učinila se ona na uglu Cvjetnog trga i Gundulićeve ulice gdje ima starih pisaćih mašina, radni stol dobre kvalitete, deset pari starih tenisica i knjiga naslova "Tito i omladina", "Omladina i partija" i još par knjigica zbog kojih bi vas sigurno sumnjivo gledali da ih imate na policama svoga doma. To je i prava prilika staretinarima i Romima da isčeprkaju kakav koristan ostatak bojlera ili stari kauč koji će u njihovim rukama postati kao novi. Požurite i iskoristite ovu interaktivnu izložbu koja će vas koštati O kuna, a možda ponesete nešto i kući za uspomenu.