TBF napunio Aquarius

Daniel Letica

6. listopada 2004.

TBF napunio Aquarius

Iznimno posjećenim dvosatnim koncertom splitski The Beat Fleet je sinoć u zagrebačkom Aquariusu potvrdio status trenutno najboljeg hrvatskog hip-hop benda. Sve je počelo "UV-zrakama", a za nas je završilo "ST-stanjem uma" i navodnom homofobijom. Nakon što vam kažem još par stvari složit ćete se da je sinoćnja večer na svome kraju bila potpuna


Iznimno posjećenim dvosatnim koncertom, kojim su u hrvatskoj metropoli promovirali svoj treći, poprilično hvaljeni album "Maxon Universal", splitski The Beat Fleet u utorak navečer na obali Jarunskog jezera potvrdili su status trenutno najboljeg hrvatskog hip-hop benda. Nekih deset minuta poslije 22 h pozdravili su Aquarius kao takav i odmah krenuli s još uvijek, s obzirom na atmosferske prilike, aktualnim "UV-zrakama".

Naravno da nisu izostali ni provjereni hitovi sa sva 3 albuma a la "Život je lijep", "Y'en dva", "Šareni artikl", "Nostalgična", itd. Potvrdila se i činjenica da su TBF-ovci čak i veći majstori u komponiranju i izvođenju pjevanih stvari (Herojix, Alles gut, Papi-lova, Guzice i sise), dok ove reperske/hip-hop poskočice u nizu već znaju zazvučati pomalo zamorno, tako da srdačno podržavam taj relativno novi smjer u TBF-stvaralaštvu. A da se ne spominje moć improvizacije i osvježavanja aranžmana pri izvođenju nekih, sada već prastarih hitova.

Za prvi bis su sačuvani "Odjeb je lansiran", "Genije" dovršen citatom iz "Pržiii!" Ede (Prave, ne krive) Maajke koji je netom prije nestao u potrazi za besplatnom pivom i, za kraj, "ST-stanje uma" u nekom sumnjivom aranžmanu, koji se i nije previše dojmio. Ostaje žal što nisu odsvirali obradu Tome Bebića "Smoči svoj" koja inače zvuči bolje i od originala, a možda i jesu jer za vrijeme drugog bisa naše misli bile su već negdje drugdje.

Ako usporedim ovaj koncert TBF-a s prethodnim kojem sam nazočio (Komiža na Visu, ovo ljeto) opći dojam je ipak znatno slabiji. A ako vam još k tome kažem i da me jedna djevojka kojoj Edo Maajka nije ni do koljena TBF-u, po svemu sudeći samo zato što su oni iz Splita, baš kao i ona (Ne, nije Severina), a Edo to nije, te koju sam poslije koncerta vozio, hm, kući, nakon što sam najiskrenije priznao da bih radije da mi dijete ne bude homoseksualac, nazvala primitivnim kretenom te homofobom, složit ćete se da je večer na kraju bila potpuna.