Urban u Aquariusu razočarao

Ivor Car

2. lipnja 2004.

Urban u Aquariusu razočarao

Sinoćnji koncert Urbana i četvorice u zagrebačkom Aquariusu nije nam pružio ono što smo očekivali. Nastup prepun desetominutnih verzija poznatih hitova uz pregršt nepotrebnog "instrumentaliziranja" i improvizacije izazvao je zamor kod publike, a jedina svjetla točka sinoćnjeg nastupa je Massimo Savić koji je barem malo razbio mrtvilo večeri


Sinoćnju kišnu večer Lupiginoj ekipi još više je pokvario nastup Urbana i 4 koji se zbio u klubu smještenom u predjelima močvarnog Jaruna, u Aquariusu, a baš od legendarnog Urbana smo očekivali da nam uljepša večer, kako to uvijek i radi i kako je to učinio i jedne ljetne večeri prošle godine. Koncert je počeo poprilično rano, par minuta prije 22 sata, zbog čega prostorije Aquariusa još uvijek nisu bile potpuno popunjene i zbog čega su neki propustili dobar dio koncerta (sretali smo ljude koji su nameračeni na koncert prispjeli tek na nekoliko zadnjih stvari). No, kako ste već mogli naslutiti, nisu propustili previše, jer ovo je bio jedan od najgorih i najdosadnijih koncerata, inače koncertno atraktivnog Urbana, jer sve je djelovalo tako nepripremljeno.

Nakon kakvog takvog početka, sredina koncerta je udavila i najveće Urbanove fanove, jer sve je zvučalo kao kakva tonska proba, što možda nekome i paše, ali nama ne. Jedina pozitivna strana tog dijela nastupa bila je harmonika koja se vrlo dobro uklapa u općeniti zvuk Urbana i četvorice koji, usput rečeno, više ne znaju šta bi od silne improvizacije. Verzije nekih hitova ("Ocean" i "Ruke", ili šta je već bilo) u trajanju od barem deset minuta jednostavno od strane publike nisu dobro prihvaćene, pa se u najnapetijim trenucima u publici moglo vidjeti tek dvije uzdignute ruke, dok je ostatak gledatelja neviđeno mirno promatrao Urbanovu tjelovježbu, odnosno skakutanje po pozornici.

Zapravo teško je reći da je itko promatrao, jer nesretno rješenje arhitekata Aquariusa to im nije dopuštalo. Izdignuti podij u sredini terase ovoga kluba u potpunosti onemogućava pogled na pozornicu svima onima koji se ne nalaze na tom podiju. Srećom na ulazu na terasu postoji video zid pa se pomoću njega ipak moglo vidjeti što to Urban i četvorica rade.Mrtvilo koncerta uspio je djelomično razbiti tek dolazak Urbanovog gosta, Massima Savića. Pun pogodak, jer bilo kakav događaj u tom trenutku uspio bi trgnuti već dobrano uspavanu publiku.

U pratnji četvorice i uz pripomoć Urbana, koji ovoga puta nije padao po pozornici, Massimo je otpjevao svoj svakako najveći hit "Sjaj u tami". Nakon "Sjaja u tami", iz meni nepoznatog razloga okupljena ekipa odsvirala je "Heroes" by David Bowie, pa potom i rijetko izvođeni hit koji se svojevremeno orio svakom jadranskom plažom, "Moja voda", a zagrebačka publika čula ga je samo zahvaljujući Massimu koji je Urbana zamolio da odsviraju i tu stvar. Taj hit orio se sinoć i Aquariusom, a izvođači su zaključili kako publika pjeva bolje od njih. Sve u svemu dalo bi se više toga reći o Massimu nego li o Urbanu.

Imao je Urban i svojih verbalnih dionica. Rekao je kako su mislili postaviti neku bolju rasvjetu, ali su ipak odlučili da neće, jer će ovako s publikom podijeliti atmosferu prostorije u kojoj bend održava svoje probe. Neupućen kao i uvijek, a pri tom i nezainteresiran, bubnuo je i kako se nada da karta za koncert nije bila skuplja od 30 kuna, na što se u Aquariusu začuo podsmijeh, jer karta je koštala 50 kuna. Na kraju je nastup završio negdje oko jedan sat iza ponoći, nakon dva bisa na kojima su odsvirani, opet uz puno "instrumentaliziranja i improvizacije" "Black Tatoo", "Mala truba", te u sporijem tempu "Žena dijete" i "Astronaut".

Nadamo se ipak da ćemo sinoćnju večer vrlo brzo zaboraviti i da je to bila samo iznimka koja ne potvrđuje pravilo, a u opravdanost naših nadanja se mogu uvjeriti svi oni koji će u četvrtak gledati Urbana u Sesvetama (San Antonio), odnosno u petak u Karlovcu (Mala scena). Nadamo se i da neće proći još pet godina dok Urban napokon ne izda svoj novi studijski album, ali kako čujemo on nije zadovoljan već pripremljenim materijalom, pa će krenuti u nove radne pobjede, što nagovještava kako ćemo na novi album ovog, nevjerojatno talentiranog muzičara, još pričekati.