Hipnotisana gomila u Aquariusu

Ivor Car

17. rujna 2004.

Hipnotisana gomila u Aquariusu

Tko bi mogao očekivati da će nas pred Aquariusum uoči nastupa beogradske skupine Partibrejkers dočekati stotine ljudi i desetak policajaca pirotehničara u potrazi za bombom. Da, sinoć je dojavljeno kako je u klubu na jarunskoj obali postavljena bomba. No, bombe nije bilo, ali zato su Brejkersi bili itekako bombastični. Svakako ste napravili veliku grešku ukoliko niste bili tamo

Zapravo sam u uvodu ove novice pomalo iskrivio istinu, jer mi smo očekivali zatečeni prizor. Ne, nismo mi dojavili da je u Aquariusu bomba, nego su nama iz kluba dojavili kako nema potrebe za žurbom, jer će cijela stvar kasniti zbog već rečenog problema. Ipak, nije to prvi put da se Aquarius suočio s takvim prijetnjama. Eventualne motive "perfidnog uma" koji se na ovaj način odlučio našaliti s organizatorima, gostima kluba i sa samim izvođačima, nećemo komentirati. Dovoljno je samo reći kako se, nakon što je na 45 minuta bio ispražnjen, Aquarius opet počeo puniti, uz komentare publike kao što je primjerice slijedeći: "Ako već trebam poginuti neka to bude muški!".

Slijedio je vrlo kratki nastup domaće predgrupe made by Dubrava, "Tranzistor", nakon čega je sve bilo spremno za ono zbog čega smo prije nekoliko godina morali ići u raznorazne Dobove i Ljubljane (što, kad se sjetim, i nije bilo tako loše) – nastup Partibrejkersa u Zagrebu, i to drugi u samo godinu dana, što je tempo kakvim u ovom gradu ne nastupaju niti neki viđeniji domaći bendovi. Postoji još jedna razlika između nekada Dobove i sada Zagreba. Nekada u Dobovi smo bili u prvim redovima znojni od glave do pete i zagrijani s dvije, tri litre "crnog", ispijene ispred dvorane, a sada smo pili hladne pive sjedeći za šankom, odakle se koncert bolje vidi na okolnim televizijskim ekranima nego li izravnim pogledom na stage.

No, bez obzira na godine, ne možemo reći da se nismo zabavljali uz izvrsnu glazbu Brejkersa koji su svoje performanse doveli gotovo do savršenstva (doba "Radničke kontrole" je ipak odavno iza nas). Tome je sinoć dobrim dijelom doprinijelo i vrlo dobro novo ozvučenje u Aquariusu koji, usput budi rečeno najavljuje odlične koncerte za listopad, počevši vjerojatno s TBF-om. Moram pohvaliti i izvrstan odabir repertoara. S obzirom da malena turneja Brejkersa (sinoć Aquariusdanas KSETprekosutra Pula) uz namicanje materijalnih sredstava izvođačima, za svoj cilj ima i promociju posljednjeg njihovog albuma "Gramzivost i pohlepa", omjer "starih" stvari je u odnosu na stvari sa spomenutog albuma bio idealan. Ipak, dobar dio ekipe u Aquarius je došao zbog, kako reče jedna tridesetogodišnjakinja, "prisjećanja na stare dana" (ja izjave, reklo bi se: budi Bog s nami), a to se, na njihovu žalost, ne može uz nove stvari.

Sve je pred prepunim Aquariusom (navodno je njegove prostore ispunilo oko 1 700 obožavatelja, znatiželjnika i pripadnika sedme sile) započelo s "Noći", da bi se do bisa izredalo nekih dvadesetak stvari, među kojima su bili i veliki hitovi kao što su "Zemljotres", "Sunca sin", "Ona je moja", "Javi se", "Hiljadu godina", "Hipnotisana gomila", "Ulični hodač" … (nabrajano samo da bih podsjetio što ste propustili svi vi koji niste prisustvovali koncertu). Nakon žestokih, dobrih sat i pol, svirke, uslijedio je bis za koji se baš i ne može reći da je bio dugotrajan (to, vjerojatno, možemo zahvaliti onom bistrom dojavljivaču s početka teksta), ali je i za kraj donio dvije posebne stvari - "Ono što pokušavam sada" i "Stoj Džoni".

Dakle, već vam je jasno kako je riječ o odličnom koncertu čijoj su "odličnosti" velikim dijelom pridonijeli Branislav Petrović - Banana (Električni orgazam) i Borislav Veličković - Bora (Deca loših muzičara). Banana je doslovno razvalio usnu harmoniku, dok je Bora pokazao trubi što je ide. Sve u svemu ako sinoćnji koncert moram opisati jednom riječju, rekao bih – odlično. Inače, među publikom smo zapazili i neke "profesionalne" face. Edo Maajka nam je rekao kako se mukotrpno priprema za svoj zagrebački koncert (2. listopad) o kojem ćemo uskoro reći nešto više, te podijeliti nekoliko karata za njega, a frontmen grupe "Vatra", Ivan Dečak, "požalio" se na umor nakon cjelodnevnog snimanja spota i pripreme za novi album koji će 18. listopada zaposjesti police CD-shopova.