Lupiga na Meeting of styles

Ivor Car

16. svibnja 2004.

Lupiga na Meeting of styles

Sunčana i topla subota jednostavno nije mogla početi drugačije nego što jeste, a taj početak je posjet novozagrebačkom rotoru, gdje je u sklopu festivala Meeting of styles desetak vrhunskih grafitera Zagrebu podarilo svoja umjetnička djela. Uz nevjerojatno jeftinu pivu bilo je vrlo zanimljivo, a nekoliko najboljih radova smo i fotografirali, samo za vas


Ne crtaj ovdje!

Naporni vikend sa zgusnutim rasporedom započeli smo u subotnje popodne odlaskom na novozagrebački rotor gdje se odvijao, po nama, najzanimljiviji dio festivala Meeting of styles, Zagreb. Naime, tamo se okupila ekipa kako bi podarila još pokoji grafit najzahvalnijem zagrebačkom mjestu za grafitiranje. Kako smo to spomenuli u novici u kojoj smo najavili cjelokupni festival, inače drugi po redu (poživio on nama još sto godina), riječ je o mjestu koje je legalizirano za ocrtavanje grafita i koje se pretvorilo u jednu od najvećih galerija grada Zagreba, budući kroz taj "galerijski prostor" dnevno "posredstvom" ZET-ove Sedmice i Četrnaestice prođe nekoliko tisuća osoba.

Iznimno sunčan dan izmamio je na "rotor" popriličan broj promatrača koji su osim u grafitima i suncu mogli uživati u glazbi i u neočekivano jeftinom pivu, koje se točilo po cijeni od tričavih pet kunića za tri decilitra tog popularnog napitka. Još sretniji su bili oni s trakicom oko vrata koji su identičan napitak mogli konzumirati potpuno besplatno. Jedan od onih koji su nosili spomenutu trakicu oko vrata i koji su, po našem sudu, iskoristili sve pogodnosti te trakice (mislimo na pivo, nego na šta?) je i organizator događanja, osoba koja se odaziva na povik – Stupni.

U kratkom razgovoru s Lupežima Stupni je izrazio svoje zadovoljstvo do tog trenutka održanim eventima u sklopu festivala. Osim đesi, kako si, šta ima, od Stupnija smo saznali kako je čak i Lupigina nagradna igra završila s uspjehom, iako su mailovi s imenima dobitnika u jednom trenutku bili potpuno izgubljeni. Vjerovali ili ne, netko je preko Lupige dobio karte za Aquarius gdje su u petak navečer "sretni" dobitnici imali priliku vidjeti nastupe Phat Phillieja, Bizze iz Bolesne Braće (iako je u banci, u poslovnici ..), Carlita, Oli Dobollija, Chilla, Nereda, Generala Wooa … (valjda svi oni i jesu nastupili).

Šokre

No, vratimo se mi na grafitiranje kojeg je bilo sve u šesn'est, a vidjeli smo i neke od legendarnih hrvatskih grafitera, kao što je primjerice ova momčina s fotografije – Jen-Krešo-Leon-ŠoKre ili kako li ga već sve ne zovu, mozak koji stoji u pozadini izvanredne tiskovine ZGB KAOS. Uz čašicu onog popularnog i te subote jeftinog napitka, Krešo nam je sa smiješkom rekao kako ga "slabo ima", što nije bio razlog da mu ne pojedemo sav smoki koji je posjedovao. Na pitanje od koga danas očekuje nešto posebno, ŠoKre nije imao odgovor, pa se na našu sugestiju složio kako bi takvo nešto mogao pružiti momak kojeg javnost poznaje pod imenom Aorta, a Lupeži ga zovu – Turčin.

Aorta

A, ovaj momak s ovom "gas" maskom je Turčin, odnosno u grafiterskim "vodama" Aorta i njegovi grafiti uvijek su prvoklasni. Tik do njega "šarao" je Frenki, koji je osim kao grafiter poznat i kao najveća koncertna podrška Ede Maajke, kojem uskoro u izdanju FmJam Records izlazi njegov prvi album, s kojega smo već čuli par vrlo dobrih stvari. Vjerujem kako smo vam ovom prilikom mogli podariti i mnogo više informacija, ali vrijeme nam to nije dopuštalo, jer čekao nas je slijedeći event – Dani Zapruđa – koji nas je posebno privlačio zbog gladi prouzrokovane onim jeftinim i popularnim napitkom. Za kraj, evo još nekoliko fotki - ponajbolje od onog što smo jučer vidjeli …