Svinjskoj gripi je najvažnije promjeniti ime

Mladen Barbarić

27. travnja 2009.

Svinjskoj gripi je najvažnije promjeniti ime

Posljednja vijest iz Jeruzalema ... Ne, ne, nije Arafat ponovo sklopio mir s Izraelcima, niti se opet pojavio Mesija, ali s ovim zadnjim ipak se može dovesti u neku vezu, doduše malo nategnuto. Dakle, nakon što je izbila „Svinjska gripa“ i, poput „Ptičje“, kuglom zemaljskom sije šok i nevjericu, javili su se prvi nezadovoljnici. Problem je, naime, da kud je baš „nova“ gripa dobila ime po odvratnim životinjama

Čovjek bi pomislio da su prvi svoj glas digli Meksikanci. Da je Jesus Suarez prekinuo siestu, dignuo sombrero s očiju, zavitlao pončom i viknuo; Aj karamba ke paso, koji kurac, kakva gripa, od čega mi tu umiremo?

Jok, prvi se pobunio Yakov Litzman zamjenik izraelskog ministra za zdravstvo. Njega je zasmetalo što je gripa dobila ime po odvratnim živinama koje je bog doduše stvorio, ali odmah potom i prozvao nečistim. Na konferenciji za novinare održanoj u središnjem Izraelu pozvao je i braću Arape da ga podrže jer, kao Židovima, i Arapima vjera brani o svinjama misliti išta dobrog, lijepog i čistog.

Preporučio je Litzman i da bi gripu trebalo prozvati meksičkom što se pak znanstvenicima nije svidjelo. Pedantni momci iz laboratorija poručili su kako zapravo i nema dokaza da je gripa nastala u Meksiku pa bi takav naziv bio stigmatizirajući. O mrtvima ni riječi.