Znanstveni biseri i crne prognoze

Ivor Car

28. veljače 2007.

Znanstveni biseri i crne prognoze

I ova je veljača pokazala kako sa planetom ove godine nešto ne štima. Stoga ne čudi kako znanstvenici diljem svijeta sastavljaju raznorazne crne prognoze na temu pretilosti, AIDS-a, ptičje gripe ili globalne topline. O ovoj novici upravo je riječ o takvim predviđanjima, ali i o nekim od zanimljivih patenata kakvi su solarni brod, suncobran koji štiti od solarne radijacije, lebdeći krevet ili samoperivi WC

Sljedeći tekst sa zadovoljstvom prenosimo s Alerta ...


Sa globalnim zagrijavanjem planete Zemlje raste zabrinutost u cijelom svijetu. Dizajner Christopher Behling se odlučio izgraditi brod na solarni pogon. Ovaj brod je predstavljen na jezeru Serpentine u londonskom Hyde Parku. Brod ne pravi buku, te ne zagađuje okolinu. Definitivno se ne radi o najbržem brodu na vodi, ali se radi o djelotvornom korištenju energije sunca.Međutim, izgleda da u ovom solarnom brodu najviše uživaju turisti i posjetitelji.

Kada već govorimo o suncu, ljeta u Indiji mogu biti jako vruća, gdje veći dio zemlje u prosjeku ima temperaturu od 44 stepena Celzija .Ukoliko ste predugo izloženi sunčevim zrakama, to može utjecati na prerano starenja i opekotine na koži.Međutim, nekolicina studenata na indijskom univerzitetu tehnologije su došli na izvanrednu ideju.Jedan od njih Sagar Jain, objašnjava: Ukoliko osoba , kako bi se zaštitila od sunca , upotrebljava obični suncobran , ta osoba je izložena solarnoj radijaciji. Međutim,suncobran kojeg smo izumili vas 99.8 posto štiti od solarne radijacije.Suncobran je izrađen od posebnog poliestera , ali se još uvijek ne nalazi u komercijalnoj upotrebi.

Lebdeći krevet i samoperivi WC

U rujnu 2006.godine jedan je nizozemac izmislio lebdeći krevet .Ovaj krevet koji košta 1,2 milijuna eura koristi magnetnu silu kako bi se održao u zraku. Janjaap Ruijssenaars kaže da ga je za ovu inovaciju inspirirao kultni film Stenlyja Kubricka Odiseja u svemiru 2001. Osnova ovog lebdećeg kreveta leži na principu odbijanja dva magneta različitih polova.Magneti, koji su smješteni ispod poda i ispod ogledala utječu na magnete koji su postavljeni u krevetu.Gospodin Ruijssenaars je proveo šest godina na ovom projektu.

U travnju 2006.godine znanstvenici u Sidneju u Australiji pronašli su način na koji se pločice u kupatilu mogu same čistiti. One se koriste plamenim sprejom kako bi stvorile nano-čestice koje sadrže titanij dioksid. Te se čestice onda dodaju kemijskom sloju, stvarajući oksidirajući katalizator, koji se aktivira pomoću svjetla i jači je od izbjeljivača. Istražitelji namjeravaju izvršiti industrijsko testiranje ovog izuma 2007., ali bi moglo proći još neko vrijeme prije nego se odlučite odreći pranja kupatila.

Medicina ?!

Tokom narednih dvadeset pet godina predviđa se da će AIDS biti među vodeća tri uzroka smrti širom svijeta. To porazno predviđanje došlo je od istraživača pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Krajem 2006 su epidemiolozi saopćili da će biti sve teže održati programe liječenja ako se pod hitno ne spriječi veliki broj novoinficiranih HIV-om. 25 milijuna ljudi je do sada umrlo od AIDS-a, a 39 milijuna još uvijek živi zaraženi virusom HIV ili AIDS-om. Jedino što zdravstveni stručnjaci širom svijeta i dalje promoviraju je prakticiranje «sigurnog» seksa…

U 2006.Svjetska zdravstvena organizacija je revidirala jedno staro Health screening stanovište i odobrila upotrebu DDT-a za prskanje u zatvorenom prostoru protiv komaraca koji izazivaju malariju. DDT je 30 godina zabranjen za poljoprivrednu upotrebu zbog moguće povezanosti sa rakom.

U 2006 zabrinutost glede prijenosa ptičije groznice na ljude bila je u porastu , a posebno strahovanja da mogućnost prijenosa virusa H5 N1 sa čovjeka na čovjeka, može stimulirati epidemiju gripe. Premda se radilo na izoliranju virusa i pronalaženju cjepiva i lijekova protiv H5N1, u slijedećim će godinama taj problem ostati «u tijeku rješavanja».

Gojaznost je postala globalni problem. Krivica se baca na način života ispunjen sjedenjem i jedenjem hrane pune masnoća i šećera. U drugu ruku, nedovoljno konzumiranje hrane izgleda da je najnovija pojava medju manekenkama i mladim ženama koje očajnički žele biti mršave, sve do iznemoglosti i smrti. U tom smislu su Italija i Španjoska uveli prvu svjetsku zabranu anoreksičnih manekenki na modnim pistama.

Globalna toplina

U 2006. dramatični znaci globalnog zagrijavanja su izazvali međunarodnu pažnju. Otkrića da se i Sjeverni i Južni pol tope iznenadila su znanstvenike. Dugoročno istraživanje je konačno pokazalo da je Grenland u periodu izmedju 2003. i 2005. izgubio 100 milijardi metričkih tona leda. Čak kobnija predviđanja došla su od klimatologa koji kažu da postoje novi dokazi o negativnom utjecaju rasta temprature na globalnom nivou. Toplija planeta mogla biti kriva za prirodne katastrofe, kao što su šumski požari tokom godine na zapadu Sjedinjenih država, suša u Africi, i tajfunima izazvana klizišta blata u Kini i Filipinima koja su odnijela tisuće života.

Rast cijena nafte pomogle su da obnovljivi izvori, kao što su vjetar i snaga sunca, postanu najbrže rastući izvor energije. U međuvremenu je kompanija Chevron objavila otkriće do petnaest milijardi barela nafte, više od dva kilometra ispod mora u Meksičkom zaljevu.

Kako je očito da priroda uzvaća udarac agresivnom čovječanstvu, a Planeta Zemlja pokazuje simptome «zamora materije», američka Agencija za istraživanje svemira je počela odbrojavanje «druge vrste», objavivši rad na projektima koji će omogućiti budućim generacijama život na Mjesecu…

Izvori: izbor iz svjetskih medijskih servisa, VOA,RSE, RFVE i drugi


Autor: Alert