Sve o Zagreb Film Festivalu - Lupiginom ljubimcu

Ivor Car

17. listopada 2007.

Sve o Zagreb Film Festivalu - Lupiginom ljubimcu

Još nas samo četiri dana dijele od početka Lupiginog miljenika - Zagreb Film Festivala, koji će po peti put za redom, brojne ljubitelje filma "zarobiti" u zagrebačkom Studentskom centru, gdje će tjedan dana postojati jedan mali svijet. Gledajući što se ove godine na ZFF-u nudi, Lupež je došao do bolne spoznaje, a ta je da je teoretski i praktično nemoguće pogledati niti polovicu od onoga što nas zanima. Toliko toga o ovom festivalu na samo jednom mjestu nećete naći nigdje osim na

Napokon je došlo i vrijeme da konkretnije progovorimo o petom po redu Zagreb Film Festivalu, na kojem će ove godine biti prikazano više od 80 filmova, a osim glavne nagrade "Zlatna kolica" najbolji filmovi bit će i novčano nagrađeni. Tako će najbolji cjelovečernji film dobiti 5.000, a kratki i dokumentarni po 1.500 eura. Pobjednik programa "Kockice" zaradit će 2.000 eura, dok će jedan film osvojiti i nagradu publike koja će iznositi 1.000 eura.


Ponovno dolazi

U glavnom programu dugometražnog igranog filma naći će se 11 uradaka, među kojima će, jasno je već sad, publika najviše nagrnuti na "Živi i mrtvi", film Kristijana Milića u hrvatskoj i bosanskohercegovačkoj koprodukciji, za koji se tijekom minulog sarajevskog festivala, usprkos nekoliko projekcija, tražila ulaznica više. Kad smo već kod Sarajevo Film Festivala, vrijedi napomenuti kako se u glavnom programu ZFF-a našao i turski film "Takva – čovjekov strah od Boga", koji je na toj smotri odnio glavnu nagradu Srce Sarajeva za najbolji film. Tu je i nekoliko filmova nagrađivanih na ovogodišnjem Cannesu - ruski "Izgnanstvo", rumunjski "California Dreamin' (Nedovršeno)", izraelsko-francuski "Meduze" te britansko-američka "Kontrola". No, niti ostali filmovi kvalitetom ne zaostaju za ovdje izdvojenima, jer nisu niti oni bez nagrada, iako, kao što Lupež pouzdano zna, nagrade ponekad ne znače apsolutno ništa.


"Živi i mrtvi"

Glavni program - Dugometražni igrani filmovi

Klopka
Srdan Golubović, Srbija/Njemačka/Mađarska, 106'

Slijepa planina / Mang Shan
Li Yang, Kina/Hong Kong, 102'

Izgnanstvo / Izgnanie
Andrej Zvjagincev, Rusija, 150'

Orao protiv morskog psa / Eagle vs. Shark
Taika Waititi, Novi Zeland, 93’

California Dreamin' (Nedovršeno) / California Dreamin' (Nesfarsit)
Cristian Nemescu, Rumunjska, 155'

Meduze / Meduzot | Les Meduses
Shira Geffen, Etgar Keret, Izrael/Francuska, 79'

Kontrola / Control
Anton Corbijn, Velika Britanija/SAD, 121'

Takva – čovjekov strah od Boga / Takva
Özer Kiziltan, Turska/Njemačka, 86'

Živi i mrtvi
Kristijan Milić, Hrvatska/Bosna i Hercegovina, 87'

Khadak
Peter Brosens, Jessica Hope Woodworth, Belgija/Njemačka/Nizozemska, 105'

Pijetlov doručak / Petelinji zajtrk
Marko Naberšnik, Slovenija, 125'

I'm Not There [izvan konkurencije] / I'm Not There
Todd Haynes, SAD, 135'

 

Prije dugometražnih igranih filmova publika će imati priliku vidjeti i natjecateljske kratke filmove, kojih na 5. ZFF-u ima čak 15, uključujući i nama egzotični iranski film "Mjesto za prijatelja, mjesto za neprijatelja". Lupežu je posebno zanimljiv i popratni program "Klub 100", u koji su uvršteni filmovi koje je u matičnim zemljama vidjelo više od 100.000 gledatelja. Ove godine se tu našlo pet filmova - "Vitus" (Švicarska), "Sloboda, ljubav" (Mađarska/SAD), "Matti" (finski film snimljen prema stvarnim životnim problemima poznatog letača Mattija Nykänena), "Pakao Tangera" (Belgija) i "Mýrin" (Island/Njemačka). Ulaz za ove projekcije, bit će besplatan. No, na ovom mjestu treba pripaziti, jer to što su neke projekcije besplatne ne znači da možete pet minuta ranije bezbrižno doći, sjesti u kinodvoranu i pogledati film. Naime, besplatne ulaznice potrebno je osigurati na vrijeme i podići ih sat vremena ranije na blagajni kina &TD i Europa.


"Matti"

U konkurenciji uvijek atraktivnog dokumentarnog filma prikazat će se ukupno 15 filmova od kojih će hrvatski film "Ulica grafita" biti izvan konkurencije. Lupežu će posebno biti zanimljivi švedski "Iranska rasprodaja bubrega" (tematizira problem trgovine organima) i hrvatsko-bosanskohercegovački "Povratak mrtvog čovjeka" (film o Himzi Muratoviću, čovjeku kojeg nije bilo 12 godina, a za kojeg se mislilo da je ubijen u ratu). Tu je i danski uradak "Duhovi cité Soleila" u kojem filmska ekipa prikazuje kako funkcionira organizacija bandi u najsiromašnijem gradu zapadne hemisfere, ali svakako valja spomenuti i srbijanski film "Šaban", priču o legendarnom glazbeniku Šabanu Bajramoviću.


"Šaban"

Publika će uživati i u još jednom besplatnom programu, "Kockice", rezerviranom samo za filmove mladih domaćih autora, kojih će se ove godine prikazati čak 11. Tu je i popratni program "Matineje", gdje će se pored Michael Moorova hita "Sicko" prikazati i "4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana" (Rumunjska), "Obitelj Savages" (SAD), "Okajanje" (Velika Britanija) i "U 3:10 za Yumu" (SAD). Nipošto se ne bi smjelo propustiti i besplatni program "Moj prvi film In Memoriam", gdje je riječ o debitantskim filmovima danas pokojnih redatelja, kao što su Ingmar Bergman, Zoran Tadić ili Michelangelo Antonioni.


"Sicko"

Ove godine organizatori festivala pokušat će ZFF približiti i najmlađoj publici, i to putem programa "Vip Bibijada" u sklopu kojeg će se prikazati pet dugometražnih igranih filmova, i to opet sasvim besplatno. S obzirom da se u Hrvatskoj približava vrijeme parlamentarnih izbora na festivalu će se, i još jednom besplatno, naći i vrlo zanimljiv filmski program "Izbori" u sklopu kojeg će projekcije doživjeti ukupno sedam dokumentarnih i igranih filmova o političkim i državnim izborima. Odabir je napravio upravitelj Jugoslavenske kinoteke Dinko Tucaković te je u svoj izbor uvrstio "Novo, novo vrijeme" Rajka Grlića i Igora Mirkovića, te dva jugoslavenska, tri američka i jedan film iz Hong Konga. Osim toga vidjet ćemo i predizborne spotove hrvatskih parlamentarnih stranaka od 90-ih naovamo, i to po izboru mladog filmaša Danijela Rafaelića.


"Novo, novo vrijeme"

Već je poznat i žiri koji će odabrati pobjednike u svim natjecateljskim kategorijama. Tako će duge i kratke igrane filmove birati slovenski redatelj Jan Cvitkovič ("Kruh i mlijeko" i "Odgrobadogroba"), vlasnica i producentica britanske producentske kuće FAME Sam Taylor te domaći redatelj Goran Rušinović ("Mondo Bobo" i "Svjetsko čudovište"). Za odabir najboljih dokumentarnih filmova zaduženi su srbijanski redatelj i scenarist Oleg Novković ("Sutra ujutro" i "Odgrobadogroba"), umjetnički direktor festivala dokumentarnog i kratkog filma Dokufest u Prizrenu, Veton Nurkolari i hrvatski redatelj Zvonimir Jurić ("Jurić: Tvrđa", "Onaj koji će ostati neprimijećen", segment filma "Seks, piće i krvoproliće"). Domaći debitantski film u okviru programa "Kockice" nadzirat će redateljica Tanja Golić ("Nije da znam nego je to tako" i "Čekajte, čekajte"), redatelj prošlogodišnjeg pobjednika ("Ajde, dan ... prođi") u ovoj kategoriji, Matija Kluković, te grafički urednik mjesečnika "Bug" Hrvoje Brekalo.


Organizatori na jučerašnjoj presici

Sudeći po nizu marketinških poteza koje su poduzeli organizatori, Lupež ne sumnja da će ovo biti najposjećeniji festival do sada, kao i da će se za pojedine projekcije filmoljupci ponovno jagmiti za karte. Stoga vas valja upozoriti da ulaznice po 20 posto povoljnijim cijenama već danas možete kupiti putem Vip.SMS-a ili na sajtu Ulaznice. Također, karte možete rezervirati na službenim stranicama ZFF-a. Mnogo toga u ovoj gomili teksta nismo uspjeli reći, ali sigurno je kako ćemo vas narednih dana na ovom mjestu bombardirati dojmovima s festivala. Do tada i sami malo pronjuškajte i na Zagrebfilmfestival.com napravite selekciju filmova koji vas najviše zanimaju, jer sve što je ove godine kvalitetno i zanimljivo, jednostavno nećete stići pogledati ...