52. Filmski festival u Puli

Božidar Alajbegović

30. lipnja 2005.

52. Filmski festival u Puli

Od 16. pa sve tamo do 23. srpnja u Puli će se održati, već 52. po redu, tradicionalni filmski festival. Zateknete li se kojim slučajem u to vrijeme u Puli, osim kupanja, sunčanja i ostalih ljetnih radosti, bit ćete u prilici i pogledati ukupno 50 filmova, od kojih 7 domaćih u nacionalnoj konkurenciji. O kojim se sve atraktivnim naslovima radi saznat ćete pod

U okviru ovogodišnjeg 52. pulskog festivala bit će prikazano po sedam filmova u nacionalnoj konkurenciji i u programu "Popularna Pula", po četiri filma u programima Europolis i Meridijani, te šest restauriranih hrvatskih filmskih klasika u programu Vremeplov.

U okviru festivala održat će se čak tri hommage programa posvećena Vladimiru Tadeju, Krsti Papiću i Ivici Vidoviću, s odabranim filmovima rečenih autora (i jednog glumca, pride). Također će biti upriličene projekcije laureata Dana hrvatskog filma.

U nacionalnom natjecateljskom programu bit će prikazano ukupno sedam filmova
- "Dva igrača s klupe" Dejana Šorka
- "Lopovi prve klase" Fadila Hadžića
- "Pušća Bistra" Filipa Šovagovića
- "Sex, piće i krvoproliće" Antonija Nuića, Zvonimira Jurića i Borisa T. Matića,
- "Snivaj zlato moje" Nevena Hitreca
- "Što je Iva snimila 21. listopada 2003." Tomislava Radića
- "Što je muškarac bez brkova" Hrvoja Hribara.

U sklopu popularnog (inozemnog) programa prikazat će se filmovi:
- "Broken Flowers" Jima Jarmuscha
- "The King" Jamesa Marsha
- "Napola" Dennisa Gansela
- "San zimske noći" Gorana Paskaljevića
- "Transamerica" Duncana Tuckera.

Festival se održava na tri gradske lokacije: u pulskoj Areni, prostorima Zajednice Talijana i Istarskom narodnom kazalištu, a o nagradama odlučuje ocjenjivački sud u sastavu: Vera Zima, Enes Midžić, Aldo Paquola i Krsto Papić, predsjednik.

Osim nagrada Zlatne arene, bit će dodijeljen i "Oktavijan" Hrvatskog društva filmskih kritičara, te nagrada ocjenjivačkog suda publike "Zlatna vrata Pule", "Nagrada kritike" za najbolji film iz međunarodnog programa, te dvije "Kodak" nagrade.

Ravnatelj festivala Mladen Lučić najavio je i više popratnih događanja - predstavljanja filmu posvećenih knjiga i projekata, okrugle stolove, otvorenje izložbi te ponoćni koncerti u Malom rimskom kazalištu.