Što stoji iza petka trinaestog?

Ivor Car

13. travnja 2012.

Što stoji iza petka trinaestog?

Mnoge su teorije o povijesti ovog crnog petka, koje ga povezuju ili s Velikim potopom, ili s Isusovim raspećem, ili s Evom i njenom jabukom, međutim, prava istina zbog čega se neki pribojavaju petka trinaestog nikada neće biti otkrivena. Stručni termin ovoga iracionalnoga straha - triskedekafobija što se može opisati kao bolestan strah od broja trinaest, dok bi paraskevdekatrifobija pak bila strah od petka trinaestog. Strah jednako bolestan ukoliko ne i bolesniji od onog prethodnog.

Već godinama postoji teorija da kada petak pada na trinaesti dan u mjesecu, ne miriše na dobro. Po nekom pravilniku, ukoliko se uopće može reći da postoji pravilnik za ovakve stvari, ovaj dan bi trebao biti nesretan za sve osim onih koji su rođeni upravo na petak 13. Razlog zbog kojeg petak 13. mora biti tako crn, pronalazi se u mnogim ključnim pričama iz povijesti čovječanstva. Jedni tvrde kako je upravo na takav jedan petak Eva ponudila Adamu onu nesretnu jabuku.

Drugi pak smatraju kako je Veliki potop započeo na petak, treći kako je Isus razapet na petak prije kojeg je uslijedila poznata večera, ona posljednja, naravno, na kojoj je prisustvovalo, gle simbolike, 13 ljudi. I tako dalje i tako dalje. Pravi uzrok ovoga fenomena vjerojatno nikada neće biti poznat, ali ukoliko postoji neki razlog zbog kojeg se sjetimo toga dana onda je to zasigurno legendarni horor "Petak 13." iliti "Friday the 13th" u kojem strašni Jason ubija sve redom.

Nekada u Starom vijeku petak je bio dan sličan današnjoj nedjelji, dan posvećen molitvama i odmoru, a svi koji su radili na taj dan smatrani su prokletnicima. Postoji i stručni termin ovoga iracionalnoga straha - triskedekafobija što se može opisati kao bolestan strah od broja trinaest, a što se svodi na izbjegavanje svega i svačega što ima bilo kakve veze sa spomenutim brojem. Paraskevdekatrifobija bi pak bila strah od petka trinaestog, jednako bolestan ukoliko ne i bolesniji od onog prethodnog.

Petak trinaesti je zadnjih godina i termin kojeg hackeri koriste kako bi s lanca pustili svoja čudovišta, nazvana virusima. Za kraj tu je i jedan vic u vezi s petkom trinaestim, kojeg ste sigurno već čuli

Razgovaraju dvije plavuše o dočeku Nove godine, pa prva kaže:
- Baš super što je petak!
A druga će na to:
- Samo da ne bude petak trinaesti!