Web stranica posvećena Opsesivno-kompulzivnom poremećaju

Božidar Alajbegović

9. kolovoza 2006.

Web stranica posvećena Opsesivno-kompulzivnom poremećaju

Siniša, pokojnoga slavnog Bahuna sin, student završne godine dramaturgije na zagrebačkoj ADU, jedan je od brojnih ljudi oboljelih od opsesivno-kompulzivne bolesti, odnosno poremećaja. Sinke se već dugi niz godina bori s tom neizlječivom bolešću, a nedavno je pokrenuo i web stranicu na kojoj donosi svoja iskustva i savjete, kako bi pomogao drugim oboljelima

O web stranici posvećenoj opsesivno-kompulzivnom poremećaju saznao sam preko bloga Siniše Bahuna, pokretača rečene stranice. Njegov blog nalazi se na adresi pisacuspon.blog.hr i na tom blogu smo u prilici pratiti kamo ide 20.000 kuna koliko godišnje košta obrazovanje jednog studenta dramaturgije "koji raste bez oca, uz skupe pljuge i mnogo izgubljenih živaca". Radi se o kreativnom mladcu s književnim ambicijama i njegov blog je neka vrsta bilježaka pisca u usponu koji, kako sam kaže "možda i neće na kraju uspjeti, ali barem mu je zabavno dok pokušava".

Skromnost na stranu, Sinke je već ponosni autor nekoliko objavljenih i izvedenih dramskih djela, a na blogu osim veselih anegdota iz studentskog života i korisnih savjeta onima koji planiraju njegovim stopama, Sinke donosi i vlastite dramske, prozne i esejističke uratke koji kvalitetom potvrđuju onu o jabuku i stablu. Njegovi uspjesi dodatno dobivaju na značaju kada se zna da se Siniša dugi niz godina bori s opsesivno-kompulzivnim poremećajem.

Blog posvećen toj bolesti Siniša Bahun otvorio je na stranici hroc.blog.hr, a na njemu donosi mnoštvo informacija o tom opakom i neizlječivom poremećaju, od kojeg, kako istraživanja pokazuju, boluje svaki sedmi čovjek na planeti. Nažalost, mnogi oboljeli niti ne znaju da boluju.

Kako Siniša na svojoj stranici kaže, OKP je "psihička bolest koja bolesnikov mozak 'bombardira' prisiljenim mislima, mislima koje se same nameću te koje su mahom neugodne i izazivaju strah i gnušanje. Paralelno s time, razvijaju se kompulzivne radnje - specifični rituali koje bolesnik izvršava u paradoksalnom vjerovanju da će odagnati strah i probleme koji mu se nameću opsesijama".

Dobar primjer oboljelog od te bolesti je lik kojega u filmu "Bolje ne može" ("As good as it gets") glumi Jack Nicholson. Na blogu Siniša donosi mnoge savjete upućene oboljelima, a koji se tiču liječenja i raznih oblika terapija. Tu su također i opisi brojnih oblika poremećaja, teoretske natuknice o kompulzivnim radnjama i mnogi drugi sadržaji vezani uz opsesivno-kompulzivni poremećaj. Posebno je zanimljiv opis jednog tipičnog dana bolesnika u kojemu Siniša zorno pokazuje kakve sve teškoće simptomi ove bolesti uzrokuju pacijentovoj svakidašnjici.

Oboljeli često nailaze na nerazumijevanje okoline, što povećava njihove patnje. Kako u Hrvatskoj, govori Siniša Bahun, nema organizirane pomoći van državnih institucija, ova stranica pokušava educirati javnost o ovoj bolesti te pomoći oboljelima da dijele svoja iskustva i ublaže svoju psihičku patnju.

Siniši i ostalim oboljelima redakcija www.lupiga.com želi puno sreće i ustrajnosti u borbi protiv teške bolesti, a pozivamo sve čitatelje da se u podrobnije informiraju na ovom linku.