Leksikon ezoterije

rosula

28. listopada 2005.

Leksikon ezoterije

Ukoliko tijelo natrljajte cikorijinim sokom zadržat ćete prijateljstvo, a putnicima koji nose njezin korijen u džepu ova biljka donosi dobru sreću. Ovakve i mnoge slične stvari možete pronaći u Leksikonu ezoterije (tajni nauk u koji su stari filozofi i učenjaci upućivali samo mali broj svojih učenika i suradnika). Znanje nekada namijenjeno samo odabranima, sada je i ovdje dostupno i vama - samo na jedan klik od vas

Zabranjeno voće naravno asocira vas na jabuku, Adama i Evu. I to voće je bilo najslađe, ali s najgorčim posljedicama. Kroz povijest se ponavljalo, ali ne više u obliku jabuke, već znanja. Postojalo je znanje koje je bilo namijenjeno samo odabranima i nikome više, što je, naravno, pobuđivalo interes neodabranih koji su bili s(p)retni i kroz stoljeća kriomice pripremali i sačuvali sva parapsihološka, magijska, alkemijska i filozofska saznanja. Priređivačice leksikona koje se inače bave svim navedenim područjima brižno su prikupile građu svih civilizacija koja je dostupna svima, a ne samo odabranima, a na nama ostaje hoćemo li je uzeti zdravo za gotovo ili se pak, s određenom dozom znatiželje distancirati (i u sebi prokomentirati kako su to sve samo gluposti ...).
  
Vjerujem da ste svi vi više - manje upoznati s pojmom leksikon kojeg ne treba posebno objašnjavati, ali ipak za one koji ne znaju leksikon je knjiga s abecedno poredanim i kratko protumačenim izborom iz općih ili stručnih enciklopedijskih pojmova. Ezoterizam je pak tajni nauk u koji su stari filozofi i učenjaci upućivali samo mali broj svojih odabranih učenika i suradnika. Nešto što je skriveno i tajno, namijenjeno užem krugu ljudi. Prema nekim autorima, cjelokupnost ezoteričnih znanja i prakse kao jedinstvene univerzalne cjeline, istovjetne bez obzira na razlike u obredima i učenjima, proizašla je iz različitosti kultura, epoha i mjesta

Leksikon su priredile Viktorija Faust (pravim imenom Sanja Petriška) i Sandra Filipčić sa željom, kako navode u uvodu, da pomognu čitatelju na njegovu putu vlastitog duhovnog razvoja, da mu objasne vlastite težnje i postave smjernice njegovu vjerovanju. Leksikon je tiskan 2002. godine, a sadrži čak 1.500 probranih pojmova i imena od kojih vam izdvajam one meni najzanimljivije ...

ABIGOR - ime demona koji ima moć proricanja budućnosti i davanja savjeta u vojnim akcijama. Naziva se i Eligos Petnaesti duh Goetije koji vlada nad 60 legija. Veliki ja vojvoda pakla. Pojavljuje se u liku zgodnog viteza koji nosi koplje, zastavu i grb. Poznaje stvari koje će se tek dogoditi, tajne stvari koje se događaju za vrijeme ratova i može vojskovođe naučiti kako da steknu poštovanje svojih vojnika. Potiče pripadnike viših slojeva društva i plemstva da se zaljubljuju.

ABRAKADABRA - magična formula nepoznatog porijekla, ali se najvjerojatnije razvila od gnostičkog imena Abraxas ili od hebrejskog za: "Bog je poslao munje koje će raspršiti njegove neprijatelje" ili od kaldejske riječi za Oca, Duha i Riječi. Ispisana u trokutu i nošena oko vrata liječi bolesti. U kabalizmu predstavlja metodu koja sadrži magične formule koje bude neobične moći i u vezi su s božanskim načinima izražavanja moći.

ADEPT - prvobitno naziv za alkemičara za kojega se vjerovalo da je postigao vrhunac "tajne vještine", koji je otkrio kamen mudrosti; posvećen u tajni nauk. U alkemičarskim predajama uvijek postoji 11 adepata.

AEROMANTIJA - metoda proricanja na temelju nečijeg izdahnutog daha.

AETIT - magični kamen koji treba nositi oko vrata ili u području želuca, a koji štiti nerođeno dijete.

ANDROGINIJA - prisutnost karakteristika oba spola u istome tijelu; često se koristi za mitske pojave dvospolnosti.

ANĐEO - nadnaravno bestjelesno biće, savršenije od čovjeka, glasnik s viših svjetova. Vidovnjaci koji su ih vidjeli u svojim vizijama tvrde da postoje i muški i ženski, vrlo lijepi i sjajni, ali bez obzira na uvriježeno mišljenje nemaju krila.

Ima pregršt pojmova od kojih izdvajam anabaza, anđeoska hijerarhija, animizam, anubis i sl.

BALLYBOG - male irske vile koje mogu biti i dobrodušne i zle.

BASADONE - talijanski vilenjaci koji su poznati pod nazivom "kradljivci ženskih poljubaca" jer jašu na vjetru i kradu poljupce ženama i djevojkama pored kojih prolaze.

BEAN-NIGHE - škotski duh smrti koji pere krvlju zaprljanu odjeću.

BODACH - dobri škotski duhovi.

CANDELA - talijanske vile koje se pojavljuju u obliku malih, bljeskajućih svjetala nalik na
krijesnice. Najčešće ih se može vidjeti nakon što sunce zađe.

CEROSKOPIJA - metoda proricanja uz pomoć rastopljena voska koji se nalijeva u hladnu vodu, a proriče se iz raznih oblika koji nastaju na površini vode.

CIKLAMA - kao dodatak vinu brzo opija. Njen korijen se koristi u ljubavnim napitcima.

CIKORIJA - natrljajte tijelo sokom ove biljke da biste zadržali prijateljstvo. Donosi dobru sreću putnicima koji nose njezin korijen u džepu.

ČIČAK - pomaže kod rasta kose, ćelavo mjesto natrljajte sokom čička.

DEJA - crna vještica, dio sotonističkog sestrinstva. Pučka predaja ih često prikazuje kao Sotonine pomoćnice. Djeluju isključivo noću; mrak je njihov glavni saveznik i medij.

DIJAMANT - služi kao amajlija dobre sreće i protiv čarolija. Onome tko ga nosi osigurava snagu i ako se nosi  na lijevoj ruci pobjedu.

DIVLJA SVINJA - njeni zubi se nose kao amajlija plodnosti, sreće i protiv uroka. To je dobra amajlija za trudnice.

DOBRE VILE - vile pomoćnice iz hrvatskih legendi koje osobama koje im se osobito sviđaju mogu udijeliti veliku milost u njihovu životu ...

ĐAVOLJI PEČAT - oznaka, madež ili bilo kakva druga nepravilnost na koži za koju su lovci na vještice tvrdili da je pečat koji đavo ostavlja na vještici.

EBLIS - vladar demona u paklu. Prije nego što je bio izbačen s neba zvao se Azazel.

KAKTUS - biljka koju nije dobro držati u kući ili uredu jer uzrokuje razaranje ravnoteže.


Ako je kod nekog probuđena znatiželja za "ovakvim stvarima" morat će se sam potruditi i iščitati sve ostale zanimljivosti koje je bilo nemoguće ispisati.