Skidajte gaće i odjenite ih naopačke!

Ivor Car

25. prosinca 2003.

Skidajte gaće i odjenite ih naopačke!

Mislio sam da je legenda Miroslav Blažević Ćiro izuzetno praznovjerna osoba, sve dok nisam naišao na intervju koji je za "Caffe", Ćiro dao mojoj vrlo dobroj prijateljici. Naime, Ćiro nije takav, te poručuje onu narodnu "Uzdaj se …". Kaže kako je njegovo praznovjerje još kao mladiću razbila NK Iskra Bugojno. Ili i jeste praznovjeran, ali nas "farba" u svom specifičnom stilu

Kad smo već kod sportaša i praznovjerja, podsjetit ću vas na reklamu koja se zadnjih dana malo češće vrti na našim "malim ekranima". Herman Maier reklamira satove, pa u dvorani punoj zečeva, govori kako od sada za sreću nisu potrebne zečje šape, kad ono svi zečevi u dvorani bez šapa, s kukama umjesto njih. A sad da vidimo što o praznovjerju kaže Miroslav Ćiro Blažević Ivani Orešić za Vjesnikov prilog za slobodno vrijeme Caffe, od 10. prosinca 2003. godine.

Miroslav Ćiro Blažević kaže da više nije praznovjeran, iako ga je, priznaje, praznovjerje pratilo kroz čitavu trenersku i igračku karijeru.
"Kao mladić sam bio igrač NK Bratstvo iz Travnika. Jednom smo igrali protiv Čelika iz Zenice. U prvom smo poluvremenu gubili 2:0. Za vrijeme petnaestominutne stanke iznervirani trener nam je rekao: 'Skidajte gaće i odjenite ih naopačke'. Iako, iznenađeni poslušali smo ga. Tu smo utakmicu pobijedili rezultatom 4:2. Nekoliko smo tjedana kasnije na poluvremenu gubili od
NK Iskra iz Bugojna. Ponovno smo skinuli gaće, no ovaj puta smo izgubili 5:0. Nakon toga nikada više nismo skidali gaće", duhovite dogodovštine prisjetio se Ćiro, te je napomenuo da mu je jako žao što su sportaši ponekad i previše skloni praznovjerju.
Ponukan iskustvom, stari nogometni vuk smatra da niti jednom treneru neće pomoći "ćiri biri" metode, ako u pripremu svoje momčadi za utakmicu ne uloži dosta znanja i truda. "Neka mi oproste moje kolege što sam bio veći od drugih, no čekajući višu silu da ti pomogne ništa nećeš dobiti. Godinama sam na važnim utakmicama nosio iste čarape, kapu, odijelo, bijeli šal, ali to mi sigurno nije pomoglo u ostvarivanju dobrog rezultata. Zaboravite gospodo da će vam magične riječi spasiti utakmicu", poručuje Blažević, te se prisjeća jednog svog slovenskog kolege koji je inzistirao da njegovi igrači na stadion ulaze uvijek istim redom. Naime, na taj se način pravdao kada bi njegova momčad neslavno završila utakmicu.
Vrhunac Ćirine karijere mnogi smatraju brončanu medalju "vatrenih" na Svjetskom nogometnom prvenstvu 1998. u Francuskoj. Kako bi dao svoj glas protiv nasilja nad nevinim građanima, Ćiro je tijekom prvenstva nosio kapu francuskog policajca kojega su zamalo na smrt pretukli njemački navijači.
"Bio sam uvjeren da uz francusku kapu nema šanse da u polufinalu izgubimo od Francuske, no moje praznovjerje očito nije upalilo", misteriju francuske kape razotkrio je legendarni trener "bez dlake na jeziku".
"Uzdaj se u se i u svoje kljuse. Vjeruj u istinu. Nema ništa ljepše od gaća. Skidajte gaće", za kraj je svojim kolegama poručio Ćiro.