U Božju Mater ...

Daniel Letica

31. siječnja 2005.

U Božju Mater ...

Vrijeme je da i mi progovorimo o možda i najznačajnijem inozemnom gostovanju ove sezone u nas. Pogađate, riječ je o portugalskoj skupini "Madredeus" koja će 7. veljače na početku svoje trogodišnje turneje posjetiti Zagreb. Mnogima je veličanstveni zagrebački koncert ove skupine iz 2001. godine ostao urezan u pamćenje kao vrhunski glazbeni doživljaj, ali i kao prvoklasna sauna gdje su sa čela posjetitelja tekli potoci znoja

Portugalska skupina Madredeus osnovana je još 1986. u Lisabonu, a svoj prvi album "Os Dias Da Madredeus" objavili su godinu kasnije. Od početka sami sebe opisuju kao glazbenu fantaziju s portugalskim korijenima i već desetljećima dosljedni su svojem stilu, koji se temelji na tradicionalnoj portugalskoj glazbi, uključujući i "fado", koju prepoznaju milijuni obožavatelja u cijelom svijetu. Skupina, koju od 1996. godine čine lijepa Teresa Salgueiro (vokal), Pedro Ayres Magalhaes i José Peixoto (klasična gitara), Fernando Júdice (akustični bas), te Carlos Maria Trindade (klavijature), djeluje poput prave glazbene radionice.

Svaki od članova je samostalan i osebujan autor, koji svojim talentom sudjeluje u oblikovanju jedinstvene glazbene slike, kako u studiju, tako i na nastupima u živo. Madredeus žive za koncerte i do danas su obišli gotovo cijeli svijet na četiri svjetske turneje. Najnovija turneja "Um Amor Infinito", trajat će čak tri godine i kreće početkom veljače iz Istanbula, suprotnog ruba Europe u odnosu na njihov rodni grad. Već drugi koncert turneje 7. veljače dovodi ove prekaljene svjetske putnike u zagrebačku Koncertnu dvoranu "Vatroslav Lisinski", u organizaciji Tvornice kulture.

Mnogima je veličanstveni koncert ove skupine, na kojem su promovirali album "Movimento" i kolekciju najboljih pjesama "Antologia" održan 30. 5. 2001. godine u prepunoj Tvornici, ostao urezan u pamćenje kao vrhunski glazbeni doživljaj, ali i kao prvoklasna sauna gdje su sa čela posjetitelja tekli potoci znoja i sigurno sa zanimanjem čekaju novi susret s ambasadorima portugalske glazbe na drugoj lokaciji. Kako će njihov zagrebački koncert biti održan samo tjedan dana prije izlaska novog albuma "Faluas Do Tejo" (14. 2. 2005.), on će ujedno biti prilika da ekskluzivno čujete njihove nove pjesme.

Prema najavama iz menadžmenta benda, nastup Madredeusa bit će koncipiran izvođenjem pjesama s prošlogodišnjeg albuma "Um Amor Infinito" u prvom dijelu koncerta, te izvođenjem pjesama sa novog albuma "Faluas Do Tejo" u drugom dijelu. Naravno, na veselje brojnih obožavatelja, Madredeus će tu negdje ugurati i svoje najbolje pjesme sa prethodnih šest studijskih albuma, objavljene na spomenutom "best of" albumu "Antologia". Prema tome, koncert skupine Madredeus bit će prava glazbena poslastica i vjerojatno jedno od najznačajnijih inozemnih gostovanja sezone, za koji će se tražiti karta više, pa ga stoga ne bi valjalo popustiti.

Bemvindos!