ŠALJI ME MAJKO U POLITIČARE: Najpokvareniji svjetski lideri

Ventura

28. ožujka 2004.

ŠALJI ME MAJKO U POLITIČARE: Najpokvareniji svjetski lideri

"Borba protiv korupcije" - parola, koju nam uporno nameću strani promatrači i savjetnici, dobila je još jednu nisku u svom nadžidžanom đerdanu. Nedavno je osvanula top-lista naj-grebatora među političkim lešinarima, među kojima je odličan plasman ostvarilo i jedno nama vrlo dobro poznato lice, drugim riječima - nahapalo se para
Osnovala raja organizaciju (http://www.transparency.org), s ciljem borbe protiv korupcije u politici. Postoji hrpa raznoraznih tih korupcija (dovoljno je samo krajičkom oka zaviriti u našu dnevnu štampu, ili pogledati udarne vijesti na "boljem od NOV@ TV" HRT-u, ili pretabiriti koji medij u susjeda nam vrlih), ali je politika ta, koja je prozvana kočnicom "razvoja slobodnog društva i demokracije" (čitaj brana slobodnom protoku kapitala i demokratski usiljenim sporazumima sa GlobalTradeOrganization-om).
 
"Anti-korupcijska koalicija" nam je i ove godine pripremila iscrpan izvještaj, sa "preciznim" korupcijskim brojkama, raznobojnim "inkriminirajućim" grafikonima i opsežnim elaboratima, koji dokazuju direktnu vezu među ne-demokracijom i korupcijom i još ga je začinila top-listom "najpokvarenijih" svjetskih lidera, koji pljačkaju (ili su u zadnjih 20-ak godina pljačkali) svoj(e), ionako ugnjetavane narode.
 
Daleko ispred svih je gospodin Mohamed Suharto, neprikosnoveni indonezijski diktator, koji je u 30 godina haračenja mahno između 15 i 35 (toliko o preciznosti) milijardi američkih (tada jaaakih) dolara. 'Ko zna dokle bi hajvan Suharto dogur'o, da “azijski tigrovi” nisu posustali krajem 1990-ih, možda bi stig'o i “nekorumpiranog” Billa Gatesa.
 
Azija nam je podarila i vice-šampiona (pa nije to džaba najveći kontinent, sigurno ima najviše resursa za hapanje), njegovu niskost - Ferdinanda Marcosa, vlasnika cirka 5 do 10 korumpiranih, koga čega, milijardi zelembaća.

Treći na vječnoj listi, je svima nama dragi, nesvrstani lider, Mobutu Sese Seko, koji je korupciju doveo do savršenstva i praktično je ozakonio, pa u njegovom slučaju nema nikakvih nagađanja – plijen mu je težak okruglih 5 milijardetina.
 
Srećom, nikada nismo zaostajali za svijetom, pa smo predstavnika naše balkanske regije uspjeli, nagurati do solidnog 5 mjesta (svoje hapanje je počeo u SFRJ, pa možda se i svi mi, s njenih nekadašnjih prostora, možemo retro-aktivno ponositi ovakvim nesvakidašnjim korupcijskim rezultatom ...). “Niko-ne-sme-da-vas-bijeSloba, je sa utrženom okruglom milijardom obranio čast balkanskih nacionalističkih lidera, i “na vrhuncu karijere” se povukao u penziju (bolje je to napravio i od Air Jordana samog).
 
Sjetim se tada, riječi rahmetli “starog Jože”, alias Tite, u rijetkim trenucima, kad ovaj nije bio megalomanski promućurni vlastelin, pa veli: “Narode, čuvajte se tzv. ¨nacionalističkih vlastodržaca. Osobe su to bez kvaliteta stručnih i moralnih, koje se skrivaju pod plaštom brige za naciju, a kad uspostave diktaturu, isključivo brinu kako da poslednjeg centa opljačkaju narod i državu”. Fakat, Tito je znao znanje, a ovi današnji fušeri, i naši i internacionalni,  mogu samo da mu p*****.
 
Dragi “transparentaši”, znamo mi dobro, koliko i kako smo korumpirani i opljačkani, i bez vaših našminkanih izvještaja, pa vas zato molimo, pročitajte šta je Tito kazao, i počistite malo “ispred svoga praga”, gdje korupcija u političko-korporacijskoj sprezi poprima drastične razmjere i prijeti cijelom planetu, a mi ćemo vam se, nadam se, nekad odužiti, ili čak pridružiti!