Tko je taj Čedo?

iksx@lupiga.com

6. veljače 2004.

Tko je taj Čedo?

Zašto volimo Čedu Jovanovića? Momak je kao specijalac ratovao po Hrvatskoj, kao student rušio Miloševića, a kao političar šurovao s kriminalcima. Čedu volimo jer je to srpski James Dean: kontroverzan, šarmantan, zgodan, mlad, opasan. Osim što nije ušao u saziv srpskog parlamenta i što je navodno kupio novog Rolls Roycea, nečeg novog kod Čede ni nema
Čedomir Jovanović rođen je 1971. godine u Beogradu. Pohađao je osnovnu školu "Ivan Gundulić", bez pretjeranog uspjeha. Nakon tjedan dana studiranja ekonomije, skužio je da mu se to ne da, pa se, kao i Nina Skorup, prebacio na dramaturgiju gdje je 1998. i diplomirao. Kasnije je iskreno izjavio kako je "privilegija studirati dramaturgiju, ali je višak privilegije nastaviti da se njome baviš posle završetka studija", pa je nakon kratkog bavljenja strukom, zbog nedostatka interesa te zauzetosti demonstracijama i političkim djelovanjem dramaturško zanimanje zamijenio novinarskim. Angažiranim naravno.

Političku je karijeru lansirao proglasom pročitanim sa žardinjere ispred Fakulteta dramskih umetnosti 1996. i motom "nema smisla više ćutati, nešto moramo da uradimo." Nakon toga je četiri mjeseca šetao ulicama, čini mi se, zbog jednih od pokradenih izbora u Srbiji. Iako se brzo razočarao nedostatkom revolucionarnog ili bolje rečeno jakobinskog žara kod kolega studenata, u politiku se vraća osnivajući Studentski politički klub (SPK) čijim je postao predsjednikom. SPK se 1998. godine gotovo kolektivno uključio u DS, a on je postao članom Predsjedništva i članom medijskog tima Saveza za promene. Prvi pokušaj njegovog hapšenja datira iz rujna 1999. godine, u vrijeme još jednih srpski šetnji zbog, čini mi se, lažiranih izbora.

Čedina je zvijezda zasjala nakon što je DOS osvojio vlast na izborima 2000. godine, slavnog 5. oktobra. Do tada uglavnom viđan u trapericama i pripadajućoj ostaloj odjeći, Čeda počinje nositi skupa odijela, voziti skupe aute i paradirati Beogradom, francuskim skijalištima i grčkim ljetovalištima praćen sa 6 do 8 čuvara. Iz tog vremena datiraju incidenti kada je Čeda, ludujući u službenom policijskom Audiju na jednom beogradskom mostu ubio ženu, kako je s godišnjom plaćom od nekih 6 tisuća eura sebi priskrbio luksuznu kuću, skupa odijela i bogat vozni park koji uključuje novog Minija, Grand Cheerokeja i navodno nedavno kupljenog Rolls Roycea te kako je uspio isfinancirati tolike odmore u skupim odmorištima za sebe, obitelj i bodyguarde ...

Postaje šef zastupničkog kluba DOS-a u Skupštini Srbije i potpredsjednik DS-a, Čeda igra ključnu ulogu u predaji i hapšenju Slobodana Miloševića kada je, navodno, za vrijeme pregovora u Miloševićevoj vili na Dedinju na njega pucala njegova (Slobina) rastrojena kćerka. Daljnje ključne uloge Čeda igra u smirivanju pobune Legijine JSO, a iz tog vremena datiraju i njegove veze s pripadnicima zemunskog klana. Postoje dokazi da je posjećivao središte Zemunskog klana u Schillerovoj ulici gdje je, kako je jednom Vlada Batić kazao, uživao u "dobrom društvu, jacuziju i dobrom viskiju". Kada su vođe zemunskog klana boravile privremeno u zatvoru, osim što ih je posjećivao, Čeda je u zatvor dovodio Legijinu ženu i kćerku. Osim dokazanih veza sa Zemuncima koje Čeda sada opravdava kao posao kojeg se nitko drugi nije usudio odraditi, Čeda slovi i kao ključni čovjek biznismenskog lobija u DS-u. Zbog svih kontroverzi, trenutni kandidati za Đinđićeva nasljednika, Boris Tadić i Zoran Živković su ga skinuli s izborne liste DS-a.

Trenutni DS-ov potpredsjednik, a od rekonstrukcije vlade nakon Đinđićeva ubojstva i potpredsjednik Vlade Srbije, Čeda kojeg još krasi i nadimak Narkoman zbog karakteristično ispijenih očiju, naglašenih podočnjaka, brojnih tračeva i uličnih priča, trenutno pokušava spasiti svoju političku karijeru. Što će biti, vrijeme će pokazati, pogotovo od skupštine DS-a 21. veljače gdje se bira novi predsjednik stranke.