Poezija na jumbo plakatima

Božidar Alajbegović

4. rujna 2003.

Poezija na jumbo plakatima

Od jučer sa jumbo plakata neće vas više isključivo gledati svojim usiljenim osmjesima ukrašene face hrvatskih političkih umova, niti ćete vi široko razjapljenih ralja i očiju sliniti pred razgolićenim tjelesima manekenki. Toga dana na više zagrebačkih lokacija osvanuti će jumbo plakati ispunjeni - poezijom. E, sad kako to?

Plakatno poetska akcija pod nazivom Vrijeme za poeziju, koja se u Beču organizira tradicionalno već dvadeset godina, ove godine prvi put zadobiva međunarodni značaj.
Akcija koja je proteklih tjedana predstavljena na ulicama Bratislave, Budimpešte i Praga trećeg rujna se seli na ulice Zagreba, nakon čega će biti zaključena u Ljubljani.

Pod motom Poezija bez granica - susreti, na više lokacija diljem zagrebačkih ulica bit će izvješeni veliki jumbo plakati čiji će sadržaj biti sastavljen isključivo od poezije.

U sklopu akcije biti će predstavljena po jedna pjesma suvremenih autora iz Austrije, Češke, Mađarske, Slovačke, Slovenije i Hrvatske, a sve će pjesme biti prevedene na jezik zemlje u kojima se akcija trenutno održava.

Radi se o tihoj akciji koja nije nikakav spektakularan događaj, a poezija je odabrana da bude posrednikom nove Europe, oslonjene na znakove koje odašilje - slobodu, ljubav i iskrenost međuljudskih susreta, ali i tugu, bol i kritiku svijeta koji bi morao i mogao biti drukčiji i bolji.
Jumbo plakati su svjesno odabrani kao posrednici i prenositelji poruka, jer se oni nalaze svuda gdje se ljudi kreću i borave te ih je teško ne zamijetiti. Akcija je ujedno i svojevrstan otpor sveprisutnom i raširenom potrošačkom društvu, te sve nas poziva da odvojimo malo vremena,  pročitamo pjesmu na plakatu i barem na trenutak zaboravimo na vrevu svakodnevice.

Hrvatsko pjesništvo putem ove akcije predstavljat će Anka Žagar s pjesmom Vjetar u naslovu, a za ovu priliku izabrao sam prekrasnu pjesmu austrijske pjesnikinje Elisabeth Schawerda, pod naslovom Jedan oslonac je dovoljan, koja je samo jedna od mnogih koju ćete slijedećih nekoliko dana biti u prilici čitati sa jumbo plakata na zagrebačkim ulicama.


Jedan oslonac je dovoljan

Tko objema nogama kroči kroz
život, ne može plesati.
Poigraj se bez straha svojom
ravnotežom.
Jedan oslonac je dovoljan.
Moguću lakoumnost
pobijedit će gravitacija.
Vrati svojoj sjenci
ljupkost djetinjstva,
ponekad,
jednog sunčanog ljetnog dana.